Penningpolitik är den politik som rör ett lands räntenivå, penningförsörjning och pengars värde. I Sverige är det Riksbanken som fått uppdraget av Sveriges riksdag att sköta penningpolitiken. Men Riksbanken kan inte välja att göra vad som helst med penningpolitiken. Riksdagen har i lag bestämt att målet för Sveriges penningpolitik är att värna ett fast penningvärde. Riksbanken har preciserat målet och bestämt att inflationen ska vara 2 procent. Riksbanken påverkar inflationen i Sverige med hjälp av räntan.
När Riksbanken förändrar styrräntan påverkas den samlade efterfrågan och i förlängningen även inflationen genom olika kanaler i ekonomin. Kostnaden för att låna och ersättningen för att spara påverkas, men också efterfrågan på de varor som exporteras och importeras eftersom växelkursen påverkas.
Penningpolitiken verkar med fördröjning
Det tar tid innan en ränteförändring får full effekt via dessa kanaler. Man brukar räkna med att det tar ungefär ett till två år. Penningpolitiken baseras därför på prognoser för den ekonomiska utvecklingen de kommande tre åren. Genom att påverka hur stark efterfrågan är i ekonomin försöker Riksbanken styra inflationen så att den normalt är nära inflationsmålet på 2 procent inom två år. Detta utan att inflationen och den reala ekonomin inte uppvisar alltför stora svängningar.
Läs mer
Via länkenr kan du läsa mer om hur penningpolitiken påverkar inflationen.
Var den här informationen till hjälp?
Ja
Nej
Tack för din hjälp!