Remiss angående Insättargarantinämndens rapport den 29 januari 1998

Riksbanken har beretts tillfälle att yttra sig över Insättningsgarantinämndens rapport med förslag till ändrad insättningsdefinition samt förslag angående inlåning inom ramen för individuellt pensionssparande (IPS).

 

Ändrad insättningsdefinition

Insättningsgarantinämndens förslag om ändrad definition av insättningsbegreppet betyder att det område som skyddas av insättningsgarantin utvidgas. Riksbanken anser inte att nämnden anför tillräckliga skäl för en så genomgripande reform. Enligt Riksbankens mening bör frågan behandlas i ett vidare perspektiv och i samråd med Banklagskommittén.

 

Detta innebär att Riksbanken inte kan tillstyrka Insättningsgarantinämndens förslag.

 

Individuellt pensionssparande

Riksbanken delar Insättningsgarantinämndens uppfattning att det är önskvärt att frågan om en garanti för det individuella pensionssparandet behandlas på ett samlat sätt. Det är rimligt att sparande inom ramen för IPS skall omfattas av något garantisystem med tanke på att motsvarande sparformer utanför IPS kommer att omfattas av något av de föreslagna garantisystemen.

 

Riksbanken anser, i likhet med Insättningsgarantinämnden, att sparande i form av inlåning på konto inom ramen för IPS ska omfattas av insättningsgarantin. Eftersom den nuvarande definitionen av insättningar enligt lagen om insättningsgaranti (1995:1571) inte skulle kunna tillämpas på inlåning på konto inom ramen för IPS, bör en lagteknisk justering göras i detta hänseende. Förändringar bör göras på ett sådant sätt att insättningsbegreppet inte förändras. Ytterligare synpunkter i denna fråga lämnas i ett remissvar som Riksbanken denna dag lämnat på Försäkringsgarantiutredningens betänkande om ett garantisystem för försäkringsersättningar (SOU 1998:22).

 

Däremot delar Riksbanken inte nämndens uppfattning att det belopp som garanteras genom insättningsgarantin skall vara detsamma för insättningar som omfattas av IPS som för andra insättningar. Den frågan och övriga frågor om garantiordning för IPS behandlas utförligare i det remissvar på Försäkringsgarantiutredningens betänkande som nämnts ovan.

 

Beslut i detta ärende har fattats av vice riksbankschefen Stefan Ingves efter föredragning av Johanna Lybeck.

 

Stefan Ingves
Johanna Lybeck

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?