Remissyttrande om Förslag till nya föreskrifter och allmänna råd om placeringsriktlinjer samt riskhantering av tillgångar och derivatinstrument

Finansinspektionen
Box 7821
103 97 Stockholm

 

DNR 2011-626-STA

ER REF FI Dnr 10-11395

 

 
Riksbanken välkomnar remissens förslag vilka bedöms förbättra riskhanteringen i försäkringsföretag och pensionsstiftelser och på så sätt bidra positivt till finansiell stabilitet. Riksbanken har däremot inga specifika synpunkter på de nya föreskrifterna och allmänna råden om placeringsriktlinjer samt riskhantering av tillgångar och derivatinstrument i försäkringsföretag och pensionsstiftelser.  

 

Oron på de finansiella marknaderna visar vikten av att aktörer på dessa marknader, däribland försäkringsföretagen och pensionsstiftelserna, är medvetna om de risker de är exponerade mot och hur dessa bör hanteras. Det vill säga de har god riskhantering. Bristande riskhantering som medför problem för dessa aktörer kan i förlängningen få negativa konsekvenser för den finansiella stabiliteten.  Riksbanken gör bedömningen att riskhanteringen i försäkringsföretag och pensionsstiftelser kommer att förbättras till följd av de förslag som finns i remissen avseende krav på bland annat regelbundna stresstester, rutiner vid en försämrad marknadssituation och kompetens vid hantering av derivat. Riksbanken välkomnar därför förslaget.

 

Beslut i detta ärende har fattats av biträdande avdelningschef Malin Alpen efter föredragning av Jonas Söderberg.

 

 

Malin Alpen

 

                                               Jonas Söderberg 

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?