Yttrande över remiss om Förvärv av kvalificerade innehav i finansiella företag, m.m. (Ds 2008:71)

Finansdepartementet
Finansmarknadsavdelningen
103 33 STOCKHOLM

 

DNR 2008-817-STA
ER REF Fi2008/5348

 

Riksbanken välkomnar förslaget som innebär att den prövning som sker vid vissa större förvärv av aktier eller andelar i finansiella företag får harmoniserade förfaranden och bedömningskriterier inom EU. Riksbanken har däremot vissa synpunkter på förslagen som rör specialfonder.

 

Riksbanken välkomnar förslaget som leder till harmoniserade förfaranden och bedömningskriterier inom EU i den prövning som sker vid vissa större förvärv av aktier eller andelar i finansiella företag. Vår syn på ägar- och ledningsprövning har delgivits tidigare i ett yttrande över remiss om förslag till föreskrifter om ägar- och ledningsprövning (Dnr 2007-384-STA).

 

Riksbanken har inget att erinra mot förslaget som innebär att innehav i specialfonder kan undantas från kravet att läggas samman med moderbolagets egna innehav vid bedömningen om ett förvärv eller en avyttring ska anmälas till Finansinspektionen. Riksbanken vill dock uppmärksamma att med specialfondernas möjlighet att ha större enskilda innehav blir det ännu viktigare att tillförsäkra att förvaltningsbolaget utnyttjar rösträtterna i fondandelsägarnas intresse och inte i moderbolagets.

 

Riksbanken är i princip emot att ändringar i fondbestämmelser tillåts så länge som olika inlåsningseffekter försvårar byten mellan sparformer. Konsumenter som har köpt andelar i en fond har ofta gjort medvetna val. Om fonden tillåts att ändra sina bestämmelser i syfte att få en annan inriktning eller placeringsstrategi kan fondandelsägarnas risktagande, diversifiering och avkastningsmöjligheter påverkas utan aktiva val. Visserligen kan de alltid sälja sina fondandelar och flytta sitt sparande, men i praktiken begränsar olika inlåsningseffekter denna utväg. Så länge som dessa kvarstår bör Finansinspektionen vara restriktiv i sin bedömning om vilka förändringar av fondbestämmelserna som kan anses vara skäliga för fondandelsägarna.

 

Förslaget om att ge specialfonder möjlighet att ombilda sig till värdepappersfonder kan dock i vissa fall vara befogat med hänsyn till de nya föreskrifterna om investeringsfonder som följde av direktivet om tillåtna tillgångar (2007/16/EG).

 

Enligt de nya föreskrifterna får exempelvis värdepappersfonder använda derivatinstrument för att effektivisera förvaltningen och för att öka avkastningen, under förutsättning att fonderna uppfyller vissa krav. De specialfonder vars fondbestämmelser idag inte avviker från bestämmelserna för värdepappersfonder, undantaget uppgiften om att fonden är en specialfond, bör ges möjlighet att ombilda sig till värdepappersfonder. I dessa fall ändras inte inriktningen eller placeringsstrategin. Visserligen förloras rätten till att i framtiden ansöka om undantag från placeringsbestämmelserna, men denna möjlighet bör ändå begränsas innan olika inlåsningseffekter har undanröjts.

 

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Pär Torstensson.

 

Mattias Persson
                                                                Pär Torstensson

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?