Yttrande över promemoria om ändring i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank avseende mandatperioden för ledamöter i Riksbankens direktion (RD060 229 2007/08)

Sveriges riksdag
Finansutskottet
100 12 Stockholm

 

DNR 2007-772-STA

 

2007-10-26

 

Finansutskottet har skickat en promemoria, som utarbetats inom finansutskottets kansli, med förslag till vissa ändringar i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank (riksbankslagen) på remiss till ett antal instanser. I remissen ligger att utskottet vill ha synpunkter på förslagen i bifogad promemoria.

 

Eftersom det gäller en fråga som rör riksbanksfullmäktiges verksamhetsområde lämnar fullmäktige med stöd av 2 kap. 4 § riksbankslagen yttrandet för Riksbankens räkning.

 

Riksbanksfullmäktige konstaterar att promemorians förslag att riksbankslagen bör ändras så att ledamöter i Riksbankens direktion utses för en tid av antingen fem eller sex år helt överensstämmer med vad fullmäktige tidigare anfört i sitt remissvar på rapporten En utvärdering av den svenska penningpolitiken 1995—2005 (2006/07: RFR1).

 

Riksbanken tillstyrker förslagen i promemorian.
På fullmäktiges vägnar


Johan Gernandt
                                                                  Maria Svalfors


I beslutet har deltagit: Johan Gernandt (ordförande), Leif Pagrotsky (vice ordförande), Sinikka Bohlin, Susanne Eberstein, Bo Bernhardsson, Elizabeth Nyström, Anders Flanking, Karin Pilsäter, Kjell Nordström, Ebba Lindsö samt Stephan Tolstoy

 

Föredragande har varit Åsa Sydén

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?