Så här ser man om en sedel är äkta eller falsk

Datum

Riksbanken har fått information från Polisen om att det har upptäckts några falska sedlar. Det gäller de nya sedlarna som kom ut i oktober förra året. Det finns några enkla sätt att enkelt kontrollera om en sedel är äkta.

Vicka på sedeln

Alla sedlar har en färgskiftande bild uppe i högra hörnet. Bilden och valörsiffran i bilden skiftar färg från guld till grönt när man vickar på sedeln.

 

Ytterligare en säkerhetsdetalj är säkerhetsbandet med tre fönster som finns till vänster på sedeln. Säkerhetsbandet finns på alla sedlar utom 20- och 50-kronorssedeln. I fönstren finns bilder som rör sig och växlar motiv mellan "KR" och en kungakrona när man vickar på sedeln.

Andra säkerhetsdetaljer

Sedlarna har också andra säkerhetsdetaljer som man kan titta på för att avgöra om en sedel är äkta.

Vattenmärke

Alla valörer har ett vattenmärke som syns på fram- och baksidan av sedeln när den hålls mot ljuset. Vattenmärket visar sedelns valör och porträtt. Valören framträder betydligt ljusare än papperet i övrigt.

Koppartryck

Alla valörer har koppartryck som ger papperet sedelkänsla och ger en märkbar reliefkänsla – känn med tummen eller skrapa med nageln. Koppartryck finns bland annat i porträttet och valörbeteckningarna på sedelns framsida.

Genomsiktsbild

Genomsiktsbilden är ett mönster på sedelns framsida som tillsammans med ett mönster på baksidan bildar valören när du håller sedeln mot ljuset. Finns på alla valörer.

Säkerhetstråd

Alla valörer har en säkerhetstråd som syns som en mörk linje när du håller sedeln mot ljuset. Tråden är inbäddad i sedelpapperet.

Kontaktinformation

Presstjänsten 08-7870200

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?