Yttrande över remiss av Riksgäldskontorets förslag till riktlinjer för statsskuldens förvaltning (Fi2005/4589)

Finansdepartementet
Finansmarknadsavdelningen

103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2005-1056-STA

 

2005-10-17

 

1. INLEDNING

Enligt lagen (1988:1387) om statens upplåning och skuldförvaltning ska regeringen fatta beslut om riktlinjer för statsskuldens förvaltning efter förslag från Riksgäldskontoret och efter yttrande av Riksbanken. Riksbanken har beretts möjlighet att yttra sig över Riksgäldskontorets förslag till riktlinjer för statsskuldens förvaltning för 2006-2008.

 

2. RIKSBANKENS SYNPUNKTER UTIFRÅN ETT PENNINGPOLITISKT PERSPEKTIV

Lagen om statens upplåning och skuldförvaltning anger att statsskulden ska förvaltas inom ramen för de krav som penningpolitiken ställer. Riksbanken anser att de förslag som Riksgäldskontoret framför avseende andelen valutalån, reala lån och nominella lån samt den föreslagna amorteringstakten av valutaskulden är förenliga med dessa krav. Riksgäldskontoret föreslår även byte av löptidsmått för statsskulden, från duration till genomsnittlig räntebindningstid och att durationsmandatet för den aktiva förvaltningen utökas. Även dessa förslag finner Riksbanken förenliga med de krav som penningpolitiken ställer.  

 

Riksbanken har således inget att invända mot Riksgäldskontorets förslag till riktlinjer för statsskuldens förvaltning 2006-2008 utan anser att de ligger inom ramen för de krav som penningpolitiken ställer.

 

3. ÖVRIGA SYNPUNKTER

Även om Riksgäldskontorets förslag förefaller rimligt utifrån ett statsskuldspolitiskt perspektiv kan det finnas anledning för finansdepartementet att överväga även andra aspekter. Sveriges demografiska utveckling gör att sparandet för pensionsändamål växer, samtidigt som ansvaret för sparandet i ökad utsträckning flyttas från den offentliga sektorn till individer och hushåll. Denna process skulle underlättas och effekterna av den snabba överföringen av risker till hushållen mildras, om det i Sverige, på samma sätt som i många andra länder med utvecklade finansiella marknader, fanns tillgång till obligationer med löptider som bättre än idag överensstämmer med de långsiktiga sparbehoven. Hushållen skulle då direkt eller indirekt via fonder och pensionsbolag få möjlighet att investera i långsiktiga säkra instrument. Det kan sålunda i ett vidare perspektiv än det rent statsskuldspolitiska vara i statens intresse att utge obligationer med längre löptider.

 

 

På direktionens vägnar:


Lars Heikensten                                                            Kerstin Alm

 

 

I beslutet har deltagit: Lars Heikensten (ordförande), Eva Srejber (förste vice ordförande), Villy Bergström, Lars Nyberg, Kristina Persson och Irma Rosenberg.
Föredragande har varit Magnus Vesterlund.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?