Ingves: Låg ränta ger stöd åt inflationsuppgången

  • Datum:
  • Talare: Riksbankschef Stefan Ingves
  • Plats: Bank & Finans Outlook, Berns Salonger, Stockholm
”Förra månaden fattade vi ett ovanligt beslut - att sänka reporäntan till historiskt låga -0,10 procent och att köpa statsobligationer för 10 miljarder kronor”. Det säger riksbankschef Stefan Ingves när han på onsdagsmorgonen deltar i Bank & Finans Outlook. "Vi visar i handling att vi ger stöd åt inflationsuppgången. De åtgärder vi vidtagit - och som vi vid behov kan utöka - är en försäkring mot risken för lägre inflation och inflationsförväntningar”.

Men Ingves pekar också på riskerna med att ha ett lågt ränteläge under lång tid. När bostadspriserna och hushållens skulder fortsätter att öka hotar det både den realekonomiska utvecklingen och den finansiella stabiliteten. "Det brådskar att bromsa skuldutvecklingen. Det finns flera tänkbara åtgärder för att hantera problemen som kompletterar redan införda åtgärder, såsom att sänka ränteavdraget, utöka bolånetaket med ett s.k. skuldkvotstak, begränsa andelen bolån till rörlig ränta, utöka boendebeskattningen och allmänt verka för en bättre fungerande bostadsmarknad ", betonar Ingves.

 

"Riskerna har ökat under en lång tid. Nu visar skuldsättningen tecken på att öka snabbare igen. Det är ytterst viktigt att diskussionen om hur vi hanterar riskerna med hushållens skulder fortsätter - och att andra policyområden hanterar dem", avslutar Ingves.

 

I länken finns de bilder som Ingves visar under sin presentation på Bank & Finans Outlook.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?