Nyberg: Mot en ny europeisk tillsynsstruktur

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Lars Nyberg
  • Plats: SIFMA:s årsmöte, New York, USA

I dag bedriver många finansiella institut verksamhet över hela världen. Samtidigt är de verktyg som finns för att upprätthålla den finansiella stabiliteten i allt väsentligt nationellt fragmenterade och utan räckvidd bortom de nationella gränserna. Denna geografiska obalans är något som de regleringsansvariga på ett eller annat sätt måste ta itu med. Vi står i grund och botten inför ett val mellan två olika vägar. Vi kan antingen gå i riktning mot fullständigt integrerade internationella strukturer för reglering och tillsyn, som bättre matchar det finansiella systemets globala format. Eller så kan vi krympa det finansiella systemet så att det håller sig inom de nationella gränserna och därmed också inom räckhåll för dagens reglerings- och tillsynssystem.

 

EU har nyligen tagit initiativ till omfattande reformer av den europeiska tillsynsstrukturen. Dessa reformer är en tydlig yttring från EU:s sida som markerar dess vilja att fortsätta längs den förstnämnda vägen.

 

Reformerna har två syften:

  1. att öka harmoniseringen och samarbetet inom EU och
  2. att förbättra verktygen för att upptäcka och bedöma systemrisker på EU-nivå.

Detta kommer på flera sätt att göra det lättare för EU att främja och upprätthålla finansiell stabilitet. Men för att det nya systemet ska fungera på ett bra sätt behöver vi också utarbeta ett gemensamt ramverk för att hantera gränsöverskridande kriser. Detta bör helst inte bara ske i Europa utan också globalt.

 

Läs hela talet i pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?