Minnessedel – Tumba bruks 250 årsjubileum

Datum

Med anledning av Tumba bruks 250-årsjubileum ger Sveriges riksbank ut en minnessedel med valören 100 kronor. Sedeln är framtagen med moderna säkerhetsdetaljer men i gammal utformning. Motivet på framsidan är Moder Svea efter förebild från sedlar från slutet av 1800-talet. På sedelns baksida är huvudmotivet en äldre planritning över Tumba bruk samt en bild på papperstillverkning från 1700-talet.


Sedeln ges ut i en maximal upplaga på 100 000 stycken och levereras i en folder. Försäljningspriset är 150 kronor.


Utgivning av minnessedlar är mycket ovanligt. I Sverige har det tidigare förekommit två gånger; 1948 (Kung Gustaf V: s 90-årsdag) och 1968 (Riksbankens 300-årsjubileum).


Officiell utgivningsdag är den 26 maj då även Posten uppmärksammar Tumba bruks 250-årsjubileum genom att ge ut ett jubileumsfrimärke. Utgivningen av minnessedeln och jubileumsfrimärket kommer formellt att ske vid en ceremoni i Göteborg den 26 maj.


Minnessedeln kan beställas från den 2 maj på Riksbankens webbplats, www.riksbank.se eller på telefon 08-787 02 50.


Sedeln kommer bland annat att finnas till försäljning på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm. Även andra grossister får erbjudande att köpa sedlar för vidareförsäljning.


Sedelns överpris skall täcka marknadsföring och andra försäljningskostnader. Sedeln kommer normalt inte användas i daglig handel även om den är ett lagligt betalningsmedel.


Mer information och bilder på minnessedeln finns på Riksbankens webbplats www.riksbank.se.


Jubileet uppmärksammas även genom att Tumba Bruksmuseum invigs den 4 juni. Museet har tillkommit på initiativ av Riksbanken och kommer att drivas av Kungliga Myntkabinettet.

Kontaktinformation

Per-Olof Arevik, enheten för kontantförsörjning, tel. 08-787 04 84

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?