Många vet att vi får nya sedlar och mynt – men inte när

Datum

Många känner till att sedlarna och mynten ska bytas ut, men färre vet vilka datum som gäller för utbytet. Det visar en undersökning som Riksbanken låtit göra både bland allmänheten och anställda inom bank och handel.

Över 90 procent av de bankanställda vet om att sedlarna och mynten kommer att bytas ut under 2015 - 2017. Även hos allmänheten och anställda i handeln är kännedomen hög – omkring 80 procent.

Tidplanen mindre känd

Däremot är det inte lika många som vet vilka datum som gäller för sedel- och myntutbytet. Kunskapen om att 20-, 50-, 200- och 1000-kronorssedlarna kommer andra halvåret 2015 ligger på 63 procentför de bankanställda och mellan 20 och 30 procent för allmänheten och handeln. Att 100- och 500-kronorssedlarna och de nya mynten kommer hösten 2016 är det ännu färre som känner till. Likaså när de nuvarande sedlarna och mynten blir ogiltiga.

 

– Undersökningen gjordes i slutet av januari, innan vi startade vår informationskampanj. Detta eftersom vi längre fram vill kunna mäta hur väl vi lyckats med våra kommunikationsinsatser, säger Tommy Persson som är projektledare för kommunikationen kring utbytet. Då kan vi också se om vi eventuellt behöver styra om vår kommunikation för att bättre nå ut till så många som möjligt.

 

Informationskampanjen som startade med en presskonferens den 16 februari innehåller bland annat en broschyr som skickas ut till alla svenska hushåll i september samt särskilt informationsmaterial till bank och handel. Information om sedel- och myntutbytet finns även på Riksbankens webbplats riksbank.se och på Facebook "Kolla pengarna".

Kontaktinformation

Presstjänsten 08-780200

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?