Ingves och Ohlsson i utfrågning om penningpolitiken

Datum

Under torsdagen deltar riksbankschef Stefan Ingves och vice riksbankschef Henry Ohlsson i årets tredje utfrågning om penningpolitik i riksdagens finansutskott.

Ingves: Sverige måste förhålla sig till utvecklingen i omvärlden

Stefan Ingves inleder utfrågningen med att presentera det senaste penningpolitiska beslutet från i slutet av oktober då Riksbankens direktion beslutade att utöka köpen av statsobligationer, lämna reporäntan oförändrad på −0,35 procent och skjuta en första höjning av räntan ett halvår framåt i tiden. Ingves pekar på hur beroende den svenska ekonomin är av utvecklingen i omvärlden. Det råder en fortsatt osäkerhet kring styrkan i den globala konjunkturen och kring penningpolitiken i omvärlden. Det låga ränteläget i Sverige har bidragit till att vi har en relativt stark konjunktur med stabil BNP-tillväxt, sjunkande arbetslöshet och en inflation som stiger sedan förra året. Ingves poängterar att det är viktigt att med låga räntor hålla i den positiva trenden så att inflationen fortsätter att stiga mot målet. Han framhåller samtidigt att det låga ränteläget kan öka riskerna kopplade till bostadsmarknaden och hushållens höga skuldsättning, och understryker därför vikten av att andra policyområden på olika sätt hanterar dessa risker.

Ohlsson: Möjligheter och utmaningar med den ökade invandringen

Henry Ohlsson fokuserar i sin inledning på de möjligheter och utmaningar som den ökade invandringen till Sverige innebär. Han menar att eftersom ett lands tillväxt på lång sikt till stor del beror på hur dess befolkning förändras, är den ökade invandringen ett positivt och välbehövligt tillskott till den svenska, åldrande befolkningen. Men Ohlsson pekar samtidigt på de utmaningar som den ökade invandringen innebär: att det är svårt för utsatta grupper att ta sig in på arbetsmarknaden och att bostadsbyggandet behöver öka för att kunna tillgodose behovet av bostäder.

 

I länkarna finns bilderna som Ingves och Ohlsson visar i finansutskottet.

Kontaktinformation

Presstjänsten 08-7870200

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?