Skriften Riksbanken och finansiell stabilitet är uppdaterad

Datum

Skriften ”Riksbanken och finansiell stabilitet” beskriver Riksbankens roll och uppdrag i arbetet med att främja finansiell stabilitet. I fokus står de uppgifter som handlar om Riksbankens arbete med att förebygga och hantera finansiella kriser. I dag publiceras en uppdaterad version av skriften, som ersätter den tidigare upplagan från 2010.

Syftet med skriften är att redogöra för vad finansiell stabilitet är och varför den är så viktig för ekonomin. Ett annat viktigt syfte är att berätta om hur Riksbanken i praktiken arbetar med att främja den finansiella stabiliteten. Eftersom det har hänt en hel del nytt när det gäller Riksbankens arbete kring den finansiella stabiliteten de senaste åren har skriften nu uppdaterats. Bland annat lämnar Riksbanken numera rekommendationer till olika aktörer i rapporten Finansiell stabilitet.

 

Det har också skapats en rad nya organisationer med uppgift att stärka makrotillsynen* som Riksbanken deltar i. Ett exempel på en sådan organisation är samverkansrådet för makrotillsyn som etablerades tillsammans med Finansinspektionen förra året. På internationell nivå deltar Riksbanken numera bland annat i ESRB (Europeiska systemrisknämnden) och tillsammans med de nordiska och baltiska länderna i NBMF (Nordic Baltic Macroprudential Forum).

Mer omfattande uppdatering på gång

Det pågår ett arbete i Sverige och internationellt som sannolikt kommer att påverka Riksbankens arbete med finansiell stabilitet i en eller annan form. Därför kommer skriften att uppdateras igen om en inte alltför lång framtid.

 

Om cirka en vecka finns skriften även i tryckt form och går att beställa från Riksbankens webbplats.

 

* Makrotillsyn handlar om åtgärder för att upptäcka, analysera och motverka risker som hotar stabiliteten i det finansiella systemet som helhet.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?