Ingves och Skingsley: Utfrågning om penningpolitiken

Datum

Under fredagen deltog riksbankschef Stefan Ingves och vice riksbankschef Cecilia Skingsley i årets andra utfrågning om penningpolitiken i riksdagens finansutskott.

Ingves inledde utfrågningen med att beskriva att svensk ekonomi klarat sig relativt väl de senaste åren, trots skuldkrisen i euroområdet. Tillväxten i Sverige är visserligen svag men det finns allt fler tecken som bekräftar att konjunkturen är på väg att förbättras. Ingves framhöll att Riksbanken håller en låg ränta som ger stöd åt konjunkturen och bidrar till att inflationen når målet på 2 procent under 2015 samtidigt som riskerna med hushållens höga skuldsättning beaktas.

 

Skingsley talade sedan om sin penningpolitiska bedömning. Hon ansåg att även om det finns skäl för en ännu lägre ränta, så väger skälen emot tyngre för hennes del. Reporäntan är redan på en mycket låg nivå, vilket ger stöd åt återhämtningen i svensk ekonomi och bidrar till att inflationen når målet. Dessutom menade hon att penningpolitiken inte kan bortse från de risker som hushållens höga skulder innebär för ekonomin.

 

Såväl Ingves som Skingsley välkomnade också regeringens besked om makrotillsynen som skapar bättre förutsättningar att minska riskerna med hushållens höga skuldsättning i Sverige.

 

I länkarna finns de bilder de visade i finansutskottet.

 


Riksbankschefen och en av de vice riksbankscheferna utfrågas om penningpolitiken av riksdagens finansutskott tre gånger per år.

Kontaktinformation

Presstjänsten, 08-7870200

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?