Ingves och Flodén: Utfrågning om penningpolitiken

Datum

Under torsdagen deltog riksbankschef Stefan Ingves och vice riksbankschef Martin Flodén i årets tredje utfrågning om penningpolitik i riksdagens finansutskott.

Ingves inledde utfrågningen med att redogöra för läget i svensk ekonomi och lade särskilt fokus på inflationen och arbetslösheten i Sverige. Ingves poängterade att reporäntan sänkts till historiskt låg nivå för att bidra till att den idag låga inflationen stiger mot 2 procent. Ingves betonade också att den låga räntan bidrar till att arbetslösheten sjunker framöver, men framhöll samtidigt att penningpolitiken inte kan åtgärda strukturella problem på arbetsmarknaden. För att få ner arbetslösheten mer påtagligt krävs också åtgärder inom andra politikområden.

 

Flodén talade sedan om sin penningpolitiska bedömning. Liksom majoriteten i Riksbankens direktion ansåg Flodén att reporäntan behöver vara fortsatt låg för att ge stöd åt svensk ekonomi och för att inflationen ska stiga mot 2 procent. Han menade också att hushållens höga skulder skapar risker för ekonomin och att detta är något som penningpolitiken bör beakta. Men Flodén betonade att sådan hänsyn måste vägas mot inflationsmålet. För att säkerställa att inflationen nu stiger mot målet ansåg Flodén att reporäntan behöver sänkas till en ännu lägre nivå.

 

I länkarna finns de bilder de visade i finansutskottet.


Riksbankschefen och en av de vice riksbankscheferna utfrågas om penningpolitiken av riksdagens finansutskott tre gånger per år.

Kontaktinformation

Presstjänsten, 08-7870200

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?