Skingsley: Experience with macroprudential policies

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Cecilia Skingsley
  • Plats: Hong Kong Monetary Authority. Workshop arrangerad av Committee on the Global Financial System, BIS
På måndagen är vice riksbankschef Cecilia Skingsley tillsammans med Hongkongs vice centralbankschef Eddie Yue ordförande för en workshop om erfarenheter av makrotillsynsåtgärder i olika länder. Skingsley håller också ett avslutande tal på workshopen.

Skingsley konstaterade att diskussionerna under workshopen har ökat förståelsen för hur olika länder väljer och implementerar makrotillsynsåtgärder, hur effektiva dessa åtgärder har varit och hur samspelet mellan makrotillsynsåtgärder och penningpolitik ser ut i olika länder. Skingsley påpekade dock att makrotillsyn fortfarande är ett politikområde vars effekter är svårbedömda och att det kvarstår många frågor att besvara. En sådan fråga är hur stor hänsyn penningpolitiken ska ta till finansiell stabilitet. "I min mening kan penningpolitiken behöva ta hänsyn till finansiella obalanser under förutsättningen att inflationen inte ligger alltför lång från målet och att inflationsförväntningarna är väl förankrade", sa Skingsley.

 

Skingsley sa också att de makrotillsynsåtgärder som har införts i ett flertal länder de senaste åren har byggt upp motståndskraften i banksektorn. Samtidigt har den så kallade icke-banksektorn vuxit kraftigt globalt och sannolikt också riskerna förknippade med denna sektor. "För att inte hamna på efterkälke är det viktigt att vi redan nu arbetar fram nya makrotillsynsinstrument som kan motverka dessa risker eftersom det kan ta många år innan sådana instrument kan börja användas på nationell nivå", avslutade Skingsley.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?