Svensson: Praktisk penningpolitik: Varför har Riksbankens reporäntebana varit så hög och varför har detta inte hindrat återhämtningen?

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Lars E.O. Svensson
  • Plats: Nationell konferens i nationalekonomi, Uppsala universitet
På lördagen höll vice riksbankschef Lars E.O. Svensson föreläsningen ”Practical Monetary Policy: Why Has the Riksbank’s Policy-Rate Path Been So High, and Why Did This Not Prevent the Recovery?” vid den nationella konferensen i nationalekonomi vid Uppsala universitet.

Svensson menade att Riksbankens räntebana varit för hög och att detta bland annat berott på en alltför hög prognos för utländska styrräntor och på en överskattning av och en för hög prognos för resursutnyttjandet. Han hävdade också att återhämtningen i den svenska ekonomin gynnats av att marknaden implementerat låga långa räntor och finansiella förhållanden som varit mycket mer expansiva än de som varit förenliga med den höga räntebanan. Han konstaterade även att ”ett enkelt och transparent ramverk för penningpolitiken medför stora fördelar för både beslutsfattare och externa utvärderare av penningpolitiken”. Föreläsningen byggde på en uppsats om penningpolitiken i Sverige och USA som Svensson presenterade på en konferens arrangerad av Brookingsinstitutet i Washington, USA den 15 september 2011. Uppsatsen finns att ladda ned på Brookingsinstitutets webbplats.

 

Se presentationsmaterialet från föreläsningen och läs sammanfattningen av Svenssons föreläsning i pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?