Ingves: Inledning om penningpolitiken

  • Datum:
  • Talare: Riksbankschef Stefan Ingves
  • Plats: Riksdagens finansutskott
Riksbankschefen Stefan Ingves inledde utfrågningen om penningpolitiken i riksdagens finansutskott med att beskriva dels vad som händer i omvärlden och hur vi i påverkas, dels hur vi själva kan underlätta utvecklingen i Sverige, särskilt med hjälp av penningpolitiken. I detta sammanhang redogjorde Ingves för det senaste penningpolitiska beslutet i oktober.

Ingves inledde med att beskriva vad som händer i omvärlden. Sedan i somras har utvecklingen på de finansiella marknaderna varit dramatisk. I grund och botten beror den finansiella oron på de statsfinansiella problemen i framförallt Sydeuropa. Parallellt med oron på finansmarknaderna har förtroendet minskat kraftigt i världsekonomin. Ingves beskrev utvecklingen i Europa, där finanskris har följts av skuldkris. Tillväxten beräknas bli svag i euroområdet och USA de närmaste åren, men i världsekonomin som helhet hålls tillväxten uppe, främst av de så kallade BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina).

 

Därefter talade Ingves om hur Sverige påverkas av skeendena i omvärlden. I huvudsak påverkas Sverige genom tre kanaler: via exporten, via de finansiella marknaderna och via svenska bankers utlandsberoende. Sammanfattningsvis kan man konstatera att den oroliga utvecklingen i omvärlden dämpar den svenska tillväxten den närmaste tiden.

 

Ingves övergick sedan till att tala om hur vi själva kan underlätta utvecklingen i Sverige. Det ekonomisk-politiska ramverket i Sverige har fungerat väl: vi har stabila statsfinanser, en väl fungerande lönebildning och låg och stabil inflation. Sveriges ekonomi står väl rustad inför framtiden. Det är viktigt att detta goda utgångsläge förvaltas framöver, och här ska penningpolitiken givetvis dra sitt strå till stacken. När oron i omvärlden lägger sig finns goda förutsättningar för tillväxten att återhämta sig. Den underliggande inflationen är för närvarande låg. I takt med att konjunkturen återhämtar sig stiger den gradvis mot 2 procent. En fortsatt expansiv penningpolitik kan bidra till en stabil utveckling av Sveriges ekonomi: inflationen och resursutnyttjandet kan då normaliseras under prognosperioden.

 

"Utvecklingen i omvärlden den senaste tiden har präglats av stor osäkerhet. Sverige påverkas i hög grad av denna osäkerhet. Med hjälp av penningpolitiken kan vi göra så gott vi kan för att främja en stabil ekonomisk utveckling i Sverige: se till att inflationen håller sig kring målet och att realekonomin utvecklas så stabilt som möjligt. När vi blickar tillbaka på utvecklingen om några år ska vi, trots osäkerheten i omvärlden, kunna säga att 'Sverige var OK'!", avslutade Ingves.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?