Wickman-Parak: Konjunkturen och arbetsmarknaden

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Barbro Wickman-Parak
  • Plats: SEB, Stockholm
Vice riksbankschef Barbro Wickman-Parak höll under torsdagen ett tal på SEB där hon diskuterade utvecklingen på arbetsmarknaden och vilken betydelse den har för svensk penningpolitik:

”I vanliga fall brukar förändringar i sysselsättningen och arbetslösheten ske två kvartal efter förändringar i produktionen. Den här gången verkar det dock som att uppgången i sysselsättningen redan har inletts och arbetslösheten har slutat att stiga, vilket är överraskande tidigt i förhållande till det kraftiga fallet i BNP. Men arbetslösheten är fortfarande hög och vi förväntar oss en långsam förbättring av sysselsättningen framöver.

 

Hur har då den starkare arbetsmarknaden påverkat räntebesluten? För det första ska det sägas att det inte går att peka ut någon enskild variabel som ensam fäller avgörandet vid ett räntebeslut. Ett svagare BNP-utfall för fjärde kvartalet skulle enskilt ha kunnat vara en negativ signal och fått oss att bli mer tveksamma om tidpunkten för en kommande räntehöjning. Men i andra vågskålen låg att arbetsmarknaden återigen överraskat positivt vilket ger stöd för att konjunkturen är på rätt väg.”

 

Läs hela talet i PDF-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?