Nyberg: I finanskrisens kölvatten

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Lars Nyberg
  • Plats: HQ Bank, Stockholm

Den 18 november höll Lars Nyberg ett tal under titeln ”I finanskrisen kölvatten”. Nyberg framhöll att den nuvarande finanskrisen alltför väl illustrerar vilka problem som uppstår om kredittillväxten och tillgångspriser utvecklas in en takt som inte är långsiktig hållbar. När dessa finansiella obalanser korrigeras får det mycket allvarliga konsekvenser för såväl den makroekonomiska utvecklingen som för hur de finansiella marknaderna fungerar. I ett sådant läge blir det problematiskt att bedriva penningpolitik och det har varit nödvändigt att komplettera den traditionella räntepolitiken med olika okonventionella åtgärder.


En lärdom från finanskrisen är att det finns allvarliga brister i reglering och tillsyn och det pågår ett omfattande arbete runt om i världen för att förbättra dessa viktiga funktioner. En annan lärdom är att de penningpolitiska modeller som används bättre måste fånga kreditmarknadernas och tillgångsprisers roll i ekonomin så att konsekvenserna av finansiella obalanser kan analyseras. Även här pågår det ett intensivt utvecklingsarbete.


Nyberg tog också upp utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden och såg på kort sikt inga stora problem, men lade till att det finns anledning att vara vaksam på längre sikt. De ökningar i bostadspriser och hushållens skuld i förhållande till inkomst som vi har sett under den senaste tioårsperioden är inte långsiktig hållbar. När ränteläget så småningom normaliseras kommer detta att innebära stora och snabba ökningar i hushållens boendekostnader och det är viktigt att såväl låntagare som de som hanterar utlåningen beaktar detta i sina kalkyler.

 

Läs hela talet på bifogad pdf.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?