Direktionens protokoll kommer att offentliggöras

Datum

Riksbankens nya direktion har i dag haft sitt första möte. Mötet kan sammanfattas enligt följande:

 

Den penningpolitiska processen

Direktionen kommer att ägna åtta till tio möten per år åt mer omfattande penningpolitisk analys och bedömning. Beslut om reporäntan baseras på den diskussion som förts vid de särskilda penningpolitiska mötena. Mellan de särskilda penningpolitiska mötena kan det, om behov finns, förekomma penningpolitiska diskussioner.


Beslut om reporäntan fattas normalt var fjortonde dag och annonseras för de följande två veckorna. Det sker på PmI kl. 9.30 fredagen efter direktionsmötet och anbuden samlas in följande tisdagar. Liksom tidigare är det enveckorsrepor som löper från onsdag till onsdag.


Protokollen från direktionens penningpolitiska diskussioner publiceras tills vidare med sex till åtta veckors fördröjning. Protokollen innehåller en genomgång av den diskussion som förts samt information om de enskilda direktionsledamöternas slutliga ställningstagande.


Efter sammanträden vid vilka direktionen diskuterat penningpolitik kommer ett pressmeddelande att offentliggöras som kortfattat refererar den penningpolitiska diskussionen. Liksom tidigare hålls presskonferenser vid större förändringar av penningpolitiken och när inflationsrapporter publiceras.


Direktionsledamöterna kommer att hålla tal, ge intervjuer och skriva artiklar. Om inget annat anges ansvarar den enskilde direktionsledamoten själv för innehållet.

 

Mål för penningpolitiken

Direktionen anser att den hitillsvarande målformuleringen för penningpolitiken bör ligga fast. Det saknas skäl att nu göra några grundläggande förändringar i den penningpolitiska inriktningen. Penningpolitiken bör även i fortsättningen inriktas så att förändringen av konsumentprisindex begränsas till 2 procent i ett, lite längre, årligt perspektiv, med en tolerans om +/- 1 procentenhet.


Direktionen konstaterade dock att det finns skäl att förtydliga penningpolitikens uppläggning i några avseenden mot bakgrund av de erfarenheter som gjorts under de gångna åren. Det gäller t.ex. att målformuleringen tydligare bör ange hur olika s.k. tillfälliga effekter på inflationen bör hanteras vid uppläggningen av den löpande penningpolitiken. Det finns också skäl att förtydliga hur penningpolitiken skulle kunna utvärderas av Riksbankens uppdragsgivare och av externa bedömare.


Direktionen gav 1:e vice riksbankschefen Lars Heikensten i uppdrag att föreslå förtydliganden för penningpolitiken i ovanstående avseenden.

Instruktion för Riksbanken

Med utgångspunkt i fullmäktiges övergripande arbetsordning fastställde direktionen en mer detaljerad instruktion för hur arbetet i Riksbanken skall bedrivas. Direktionen skall kollegialt leda bankens verksamhet. Det innebär att direktionen är Riksbankens högsta beslutsnivå för den löpande verksamheten. Ett bärande drag i Riksbankens verksamhet skall vara en långt driven delegering. Samtidigt berör många frågor flera olika avdelningar. För att bereda dessa avdelningsövergripande frågor bör det precis som hittills finnas ett antal beredningsgrupper eller undergrupper till direktionen.
Ordförande i respektive beredningsgrupp är den direktionsledamot som är ansvarig för området. De administrativa grupperna leds av den administrative direktören.

 

Oförändrad reporänta

Direktionen beslutade att reporäntan skulle vara oförändrad på 3,40% för den repa som löper mellan den 13 och 20 januari 1999. I fortsättningen kommer två enveckorsrepor att annonseras varannan fredag. Nästa tidpunkt för annonsering av reporäntan är fredagen den 15 januari kl. 9.30.

 

Direktionsledamöternas arbetsfördelning

Direktionen fastställde en arbetsfördelning mellan direktionsledamöterna. Den överensstämmer i allt väsentligt med den uppdelning som tidigare presenterats (se pressmeddelande nr. 58 från den 17 december 1998).

 

Mötesplan

Slutligen fastställdes en mötesplan för direktionen för första halvåret 1999. Den innebär bl.a. att nästa sammanträde hålls torsdagen den 14 januari. Sammanträdet den 11 februari kommer att ägnas åt penningpolitisk analys och bedömning.


Vid dagens möte deltog samtliga ledamöter. Dessutom närvarade fullmäktiges ordförande Sven Hulterström och dess vice ordförande Johan Gernandt. Dessa båda har enligt 3 kap. 3 § riksbankslagen rätt att närvara vid direktionens sammanträden med yttranderätt men utan förslags- och rösträtt.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?