Stresstest av europeiska banker

Datum

European Banking Authority, EBA, publicerar i dag resultaten av ett stresstest för det europeiska banksystemet. Stresstestet har genomförts för att bedöma stabiliteten i den europeiska banksektorn. De fyra svenska storbankerna har deltagit och bedöms i testet vara väl rustade för att möta oväntade händelser.

 

EU:s ekonomi- och finansministerråd (Ekofin-rådet) gav 2009 EBA (EBA hette tidigare CEBS) i uppdrag att tillsammans med Europiska centralbanken (ECB), nationella tillsynsmyndigheter och EU-kommissionen genomföra ett stresstest av det europeiska banksystemet. Syftet med uppdraget var att bedöma såväl uthålligheten i hela banksystemet som enskilda bankers förmåga att klara av möjliga nya finansiella kriser liksom statsfinansiella problem i enstaka länder.

 

Årets stresstest omfattar 91 europeiska banker. Sammanlagt motsvarar de testade bankerna cirka 60 procent av banksektorn i EU. I varje land ska bankerna utgöra åtminstone 50 procent av landets banksektor, mätt som omfattningen på banktillgångarna. Testet har utarbetats av ECB och EU-kommissionen utifrån ett par överenskomna alternativa scenarier för den makroekonomiska utvecklingen i EU-området åren 2011 och 2012.

 

Från svensk sida har SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank testats.

 

Finansinspektionen är huvudansvarig för att genomföra testet i Sverige.

 

För mer detaljerad information se länkarna nedan. De individuella resultaten presenteras också av respektive bank.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?