Panel discussion: How should central banks be designed
Svein Gjedrem, Norska finansdepartementet och Norges handelshøyskole
Charles Goodhart, London School of Economics
Eric Leeper, Indiana University
Patricia Mosser, Columbia University
Några centrala frågor som dykt upp efter finanskrisen 2008 är hur vi ska ta oss ur den låga inflationen och hur vi kan upprätthålla finansiell stabilitet. En kritisk fråga som lyftes var också varför centralbankerna idag inte lyckats uppnå sina inflationsmål trots att de skapat massiva mängder pengar.
Ett svar på den senaste frågan skulle enligt panelen kunna vara att utan rätt finanspolitisk backning leder en expansiv penningpolitik inte till en högre inflation. En viktig faktor som också lyftes fram var statskuldernas utveckling. I Schweiz och Sverige där statsskulderna minskat över tid har det visat sig vara svårare att få upp inflationen. En av slutsatserna som drogs var också att om det utformas handlingsregler för penningpolitiken bör det finnas överensstämmande finanspolitiska regler.
Ett annat ämne som diskuterades var att man i förväg bör avgöra vem som ska besluta vad i en kris. Vilken myndighet är det som ska avgöra om en bank är solvent? Vilken ska tillföra likviditet eller kredit? I USA visade det sig under finanskrisen att om det inte var klargjort vem som hade ansvaret, så blev det ett problem för den amerikanska centralbanken, även om denna inte hade något tillsynsansvar. Överlappande ansvar och luckor i systemet vad gäller lender of last resort ökar också risken för moral hazard och regelarbitrage, det vill säga att regelverket utnyttjas i vinstsyfte. I detta sammanhang lyftes också vikten av att utforma regelverket så att det stärker hela det finansiella systemet snarare än att utgå från enskilda finansiella aktörer.
Ett av råden från panelen var att centralbankerna måste behålla ansvar och auktoritet över betalningssystemet. Därför är det viktigt att centralbankerna noga följer den teknologiska utvecklingen inom betalningar, konstaterade man. De innovationer som pågår, exempelvis inom mycket snabba transfereringar, kan mycket väl vara några av de största utmaningarna för centralbankerna framöver.