Chatt med riksbankschef Stefan Ingves den 7 september

Nu är chatten avslutad.

Här kan du läsa frågor och svar i efterhand.

Stort tack för alla intressanta frågor. Med önskan om en fortsatt bra höstdag, Stefan Ingves
  • Hej Stefan, Sveriges ekonomi är oväntat stark, inflationen ligger över inflationsmålet, hushållen fortsätter att belåna sig, finns det inte en risk för överhettning med behålla reporäntan på -0,50% till mitten av 2018?
    Patric
    Svar: Vi ser inte i dagsläget en risk för överhettning, det har tagit lång tid att få upp inflationen och den expansiva penningpolitiken är en faktor som gör att det går bra för Sverige just nu. Kostnadtrycket i den svenska ekonomin är inte särskilt högt och det trots att tillväxten är god.
  • Hej Stefan, Med den historiskt låga reporäntan kommer väl hushållen fortsätta att skuldsätta sig, tror du att politikerna vågar införa åtgärder nu när vi går in i ett valår?
    Patric
    Svar: Mycket svårt att veta. Så här långt ligger vi efter när det gäller att hantera de här frågorna och det är ett tilltagande problem.
  • Hej Stefan, Hur stort belopp av gamla sedlar och mynt "brann inne" den sista juni?
    Patric
    Svar: På myntsidan fattas ca 1,5 miljarder men allt är ännu inte uppräknat. På sedelsidan återstår 4,5 miljarder i 100 och 500 kronor sedlar, men notera, dessa sedlar kan man fortfarande lösa in i bank fram till augusti 2018 så summan kommer att gå ner.
  • Hej Stefan! Beror de negativa räntorna på att Sverige är drabbat av skulddeflation?
    Janne Larsson
    Svar: Sverige är inte drabbat av skulddeflation. Den expansiva penningpolitiken är till för att just undvika en sådan utveckling.
  • Hej Stefan, Gäller inflationsmåttet KPIF från och med nu?
    Patric
    Svar: Ja det gör det men i praktiken har det gällt tidigare också.
  • Är det rimligt med en styrränta på -0.5% med de fundamenta som Sverige visat upp de senaste åren?
    Thomas Andersson
    Svar: Ja det är rimligt. Att det ser bra ut just nu i den svenska ekonomin beror ju till viss del på den förda penningpolitiken, dvs den låga räntan.
  • Hej Stefan, Vem är det som har sista ordet om valutareservens storlek, Riksbanken eller Regeringen?
    Patric
    Svar: Med nuvarande lagstiftning Riksbanken.
  • Hej Stefan, Har Sverige just nu den högsta inflationen i EU?
    Patric
    Svar: Nej så är det inte. Det finns dom som har högre inflation exempelvis Litauen.
  • Hej Stefan! Hur går det E-kronan? Hur långt har Riksbanken kommit i sin utredning?
    Benke
    Svar: Vi räknar med att publicera en rapport under hösten.
  • Hej Stefan, reporäntan är ju -0,5 procent. Men varför får inte jag låna till den räntan av Riksbanken?
    Tomas
    Svar: Riksbanken har numera inga direktkunder för vi är inte en vanlig bank. Alla transaktioner går på ett eller annat sätt via dom svenska bankerna.
  • Hej Stefan, I vilket ekonomiskt läge kan Riksbankens guldreserv komma till användning?
    Patric
    Svar: Det kan man inte säga i förväg, men gudreserven kan ganska enkelt och snabbt belånas om vi behöver mycket pengar fort.
  • Vad är en rimlig ränta på 5 eller 10 års sikt. Eftersom få verkar vara kapabla att svara på den frågan, hur skal man tänka själv? Om man ser räntan som ett avkylningsverktyg för ekonomin. Där avkylningen är proportionelig mot de två faktorerna: Skuldsättning och Ränta Gör jag en tankevurpa om jag tänker: Anta att skuldsättningen är fördubblad, innebär det att riksbanken bara behöver höja hälften så mycket för att uppnå samma effekt
    Fredrik
    Svar: Just nu är räntorna i många delar av världen mycket låga och om historien ger någon vägledning kommer nuvarande räntenivå inte att bestå. Ett rimligt antagande är räntor i intervallet 2,5 - 4 % men hur lång tid det kommer att ta att komma dit är i dagsläget mycket svårt att sia om.
  • Har jag förstått rätt om jag uppfattar det som att ni inte kommer höja räntorna fore ECB?
    Anders A
    Svar: Det kan man inte säga i förväg. Vi får se längre fram men vi håller naturligtvis ett öga på vad ECB gör eftersom EMU är en stor och viktig granne som påverkar den svenska ekonomin.
  • Hej Stefan, Kriser kommer alltid förr eller senare, vad har ni lärt er av tidigare kriser och bedömer du att beredskapen är god just nu?
    Patric
    Svar: Beredskapen är god för vi har ju sett kriser komma och gå och vi övar krishantering med jämna mellanrum. Samtidigt kan man aldrig i förväg veta exakt hur en kris utvecklas.
  • Hur ser du på skuldsättningen vad gällande bolån hos sveriges befolkning? Detta är ett samhällsproblem som kan härledas till det låga ränteläget.
    Adam
    Svar: Skuldsättningen hos hushållen är idag för hög och det är en tilltagande risk i svensk ekonomi. Låga räntor är en bidragande orsak men faktur är att hushållens skulder har ökat under lång tid, också när räntarna var mycket högre. Det har framförall att göra med att den svenska bostadsmarknaden inte fungerar och har en lång rad problem som ligger utanför penningpolitiken.
  • Hur tänker Ni när omvärldsbevakning ser oroligt ut? Även om era prognoser och plan ser ok ut inrikes, Sverige måste påverkas från omvärlden, och omvärlden är orolig just nu?
    Alex
    Svar: Sverige är en liten öppen ekonomi med export och import cirka 50% av bruttonationalprodukten och helt fria kapitalflöden över gränserna. Med dom förutsättningarna för penningpolitiken påverkas vi alltid av vad som sker runtomkring oss. Och visst, det är oroligt just nu på sina håll, men så har det alltid varit i en snabbt förändrlig värld.
  • Förr i tiden tyckte ekonomer att det var dåligt med relativt snabbare stigande loner & svag valuta . Ni tycker inte det, varför då?
    Anders
    Svar: Lönerna stiger inte särskilt snabbt idag och vår bedömning är snarare att kronan kommer att stärkas ganska sakta under kommande år, så dina frågeställningar är inte aktuella just nu.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?