Chatt med riksbankschef Stefan Ingves den 28 oktober

Med anledning av offentliggörandet av reporäntebeslutet tisdag den 28 oktober 2014 chattade riksbankschef Stefan Ingves här på Riksbankens webbplats.

 

Nu är chatten avslutad.

Här kan du läsa frågor och svar i efterhand.

Stort tack för alla intressanta frågor om penningpolitik, bolån, inflation mm. Nu måste jag fortsätta med andra arbetsuppgifter. Ha en fortsatt bra dag. Hälsningar Stefan Ingves
  • Hej! Hur kan ni öka skuldsättningen ytterligare? Varför görs inte samtidigt åtgärder för att förhindra skenande bostadspriser? Om räntan sänks för att stimulera investeringar så måste åtgärder samtidigt vidtas avseende bolån eller reglerna på bostadsmarknaden (amorteringsgrad, ränteavdrag osv). Det är Riksbankens ansvar att dessa åtgärder görs så att det ekonomiska läget inte förvärras. PS - varför kan man inte ha olika räntenivåer för olika typ av lån eller låntagare, varför bara en enda styrränta?
    Joachim Garmer
    Svar: Helt rätt andra åtgärder behöver vidtas för att hantera bolånen. Då handlar det om amorteringar, avdragsrätt mm. Dom besluten fattas inte av Riksbanken utan av andra myndigheter, regering och riksdag. Olika räntenivåer fungerar inte väl. Då blir det lönsamt att låna upp på en marknad och ut på en annan. Det har vi prövat för länge sedan i Sverige och systemet kollapsade.
  • Räknas priset på bostadsrätter och villor in i inflationen? Om de inte gör det, varför? Vi har ju haft en ofantlig ökning av bostadspriserna som är en stor utgift för hushållen.
    Martin
    Svar: Nej, det är inte upp till oss att bestämma hur KPI skall vara sammansatt. Det gör Statistiska Centralbyrån.
  • Hur länge tror du den nya nivån kommer hållas?
    kalle
    Svar: Ungefär till mitten av 2016.
  • Jo jag hörde glad nyhet om 0% ränta Kan man låna nu för att köpa hus
    sirwan
    Svar: Nej man kan inte låna till 0% ränta. Banken har en marginal mellan inlåning och utlåning. Samtidigt bör man komma ihåg att den här räntenivån inte kommer att vara hur länge som helst och då måste man också klara av betydligt högre räntor.
  • Varför är det dåligt med för låg inflation (-0,4% i det här fallet).
    Daniel
    Svar: Det är viktigt att man vet ungefär hur mycket priserna kommer att stiga. Då har man lättare att planera sin ekonomi. Skulle priserna falla lönar det sig att vänta med inköp, den ekonomiska aktiviteten stannar av och den ekonomiska utvecklingen försvåras.
  • Hej Stefan, hur lång tid tar det efter en räntesänkning innan det märks i den svenska ekonomin?
    Carl
    Svar: Vi brukar göra bedömningen att man får maximal effekt efter ett till två år. Då skall man också komma ihåg att vi redan sänkt räntan flera gånger i år så den sammanlagda effekten handlar inte bara om gårdagens beslut att sänka räntan.
  • Hej Stefan, Ni brukar säga att Riksbanken är en oberoende Riksbank, kan eller får statsministern eller finansministern påverka Riksbankens beslut om reporäntan?
    Göran
    Svar: Nej det får dom inte. Det råder vad som kallas ett instruktionsförbud. Vi får inte be om råd och inte heller ta emot instruktioner när vi sätter räntan. Under mina år på Riksbanken har det aldrig inträffat.
  • I en öppen global marknad så kan inte Riksbanken i Sverige påverka prisutvecklingen av varor med styrräntan. Håller du med?
    Gunnar
    Svar: Även importerade varor innehåller en stor andel löne- och distributionskostnader som påverkas av den svenska penningpolitiken. Men vi kan inte alltid kompensera till 100% för vad som sker på dom internationella marknaderna.
  • Prognosen på er webbplats indikerar att Sverige kan se negativ reporänta. Kan det bli så?
    Magnus Olofsson
    Svar: Det är inget vi ser framför oss men rent tekniskt är det möjligt.
  • Kommer också boräntorna hos bankerna att gå ner med 0,25%?
    Lionel
    Svar: Svårt att veta. Det är bankerna som sätter bolåneräntan och följsamheten behöver inte vara omedelbar och inte heller ett till ett.
  • Hej Stefan Ingves! Ni på Riksbanken brukar säga att en normal reporänta ska ligga mellan 3.5%-4.5%, med dagens sänkning till 0% så är det väldigt långt ifrån det, gäller fortfarande normalnivån?
    Magnus
    Svar: Ja normalnivån gäller fortfarande. Just nu har vi ett väldigt ovanligt ekonomiskt läge och det finns inte skäl att tro att normalräntan ändrats även om det tar många år innan vi kommer dit.
  • Hej! Varför använder Riksbanken KPI istället för kärninflationen? FED verkar ju ha mycket positivt intryck av att använda det senare instrumentet eftersom det rensar bort tillfälliga störningar och bättre verkar beskriva den reella underliggande inflationen.
    Olle
    Svar: KPI är det mest kända måttet på prisutvecklingen i Sverige men inför våra beslut tittar vi också på många andra mått på inflationen. Just nu använder vi ofta KPIF, KPI med fasta bostadsräntor, eftersom räntorna rört sig en hel del på senare år. Ibland kan det också vara värdefullt att titta på KPI exklusive energi vilket kan vara intressant när oljepriset eller elpriset rör sig mycket.
  • Hej Stefan Har det hänt tidigare att en Centralbank haft en nollränta?
    Rune
    Svar: Vi har aldrig haft det tidigare. På senare år har många centralbanker legat mycket när noll. Dom små nyanserna kring noll har inte så stor betydelse. Det viktigaste är att räntan är mycket mycket låg.
  • Hej, Det talas ofta om att det tar 1-2 år innan en större penningpolitisk åtgärd, som den idag, får full effekt. Varför det egentligen? Och hur kan man veta det så säkert? Marknadsräntor, produktivitet, inflation o sysselsättning kan ju påverkas av allt möjligt under en sån lång period, inklusive av senare penningpolitiska beslut. Förutom denna fråga kopplad till ett vanligt förekommande men sällan bevisat antagande undrar jag vad Fi och riksdagen måste göra för att stävja hushållens låntagande?
    Micke We
    Svar: När räntan ändras tar det tag innan många företag och hushåll ändrar sitt beteende fullt ut. Därför får inte en ränteändring maximal effekt med det samma. Var och en måste ju bestämma sig för hur man skall hantera det nya uppkomna ekonomiska läget.
  • Hej Stefan, påverkas Riksbankens direktion av den politiska osäkerheten efter valet?
    Per
    Svar: Nej!
  • Varför är det bra med högre inflation? Om priserna sjunker lär ju vi få större köpkraft, eller stämmer inte det?
    David
    Svar: Det stämmer, men då lönar det sig också att vänta med inköp till i morgon eller ännu längre fram. Då stannar den ekonomiska aktiviteten av och arbetslösheten ökar. Det är ett scenario som inte är bra för nästan någon.
  • Hur ser du på riskerna med hushållens höga skuldsättning och en chans för en bostadsbubbla? Vilken påverkan kan en nollränta ha på dessa?
    Henrik G
    Svar: Nollränta gör det billigare att låna. Då måste man motverka det genom att t.ex. kräva större amorteringar och/eller minska ränteavdragen så att hushållen inte lånar för mycket.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?