Remiss angående Promemoria om ny beslutsordning på bank- och försäkringsområdet

Fullmäktige stödjer promemorians förslag om ny beslutsordning på bank- och försäkringsområdet. Den nya beslutsordningen kan medföra en snabbare och för statens del mer kostnadseffektiv beredning av tillståndsärenden. Även förslaget om att regeringen fortsättningsvis skall fatta beslut i de ärenden som har principiell betydelse eller är av särskild vikt stöds av fullmäktige. Vissa tillståndsärenden kan ha stor betydelse för stabiliteten i det finansiella systemet och utvecklingen av regelbildningen för de aktuella företagen, varför det förefaller rimligt att regeringen har möjlighet att direkt fatta beslut i dessa ärenden. Fullmäktige har heller ingenting att erinra mot att en överklagandemöjlighet i allmän förvaltningsdomstol införs för Finansinspektionens beslut inom de aktuella områdena.

 

Riksbanken har i den nuvarande beslutsordningen deltagit i beredningen av i första hand oktroj- och fusionsärenden avseende banker. Även om denna hantering inte aktualiseras i de lagstiftningsfrågor som tas upp i promemorian vill fullmäktige i detta sammanhang lämna synpunkter på Riksbankens framtida deltagande i dessa beslutsärenden.

 

Efter att Finansinspektionen lämnat förslag till beslut avseende de aktuella ärendena till regeringen har de enligt den nuvarande beslutsordningen normalt remitterats till Riksbanken som enda remissinstans. Riksbanken har ett intresse i tillståndsärenden avseende banker dels genom Riksbankens arbete med övervakning av stabiliteten i betalningssystemet, dels genom att banker generellt har särskilda möjligheter att uppta lån i Riksbanken. Fullmäktige anser att det är angeläget att Riksbanken även fortsättningsvis får möjlighet att yttra sig över ansökningar om oktroj och andra ärenden av större vikt för banksystemet. Det skulle emellertid vara en fördel om Riksbanken fick möjlighet att lämna synpunkter innan Finansinspektionen fattar sitt beslut eller lämnar sitt yttrande till regeringen, för att Finansinspektionen skall få möjlighet att ta ställning till Riksbankens synpunkter.

 

 

På fullmäktiges vägnar:


Bengt Westerberg
Kerstin Alm

 

I beslutet har deltagit Kjell-Olof Feldt (ordf), Bengt Westerberg (v ordf), Urban Bäckström, Birgitta Johansson, Johan Gernandt, Berit Löfstedt samt Ingegerd Troedsson.

 

Föredragande har varit Martin Blåvarg.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?