Remiss angående Bankgirocentralen BGC AB:s ansökan att bedriva clearingverksamhet

Riksbanken har beretts tillfälle att yttra sig över Bankgirocentralens ansökan om förlängt tillstånd att bedriva clearingverksamhet till den 15 september 1999. Frågan om BGC:s förlängda tillstånd har prövats med utgångspunkt i Riksbankens ansvar för ett stabilt och effektivt betalningsväsende.

 

De krav som BGC nu arbetar för att tillgodose påtalades av Riksbanken redan 1994. Sedan dess har Riksbanken vid ett flertal tillfällen framfört sin syn på Bankgirots nuvarande avvecklingsprocedur. Det av parterna överenskomna fallissemangsavtalet kan, enligt Riksbankens uppfattning, inte anses tillräckligt för att uppfylla kravet på säkerställd avveckling. För att detta ska anses uppfyllt krävs att deltagarna kompletterar förlusttäckningsarrangemanget med någon form av ekonomisk uppbackning, exempelvis i form av säkerheter. Dock har Riksbanken i tidigare remissvar till inspektionen i detta ärende ansett att arrangemanget är acceptabelt under en övergångsperiod, dock som längst t.o.m. 1998-12-30.

 

Det står nu klart att BGC:s nya system för bilateral avveckling kommer att implementeras först i september 1999. Enligt Riksbankens uppfattning är det oacceptabelt att projektet har blivit försenat i denna omfattning. Förseningen kan inte motiveras av de krav som Riksbanken har ställt på BGC som clearingorganisation. Dessa krav omfattade bl.a. att Bankgirosystemet skulle vara baserat på säkerställd avveckling. BGC och bankerna har valt att implementera ett nytt system med en funktionalitet som sträcker sig längre än att uppfylla Riksbankens krav. Förseningen får därmed anses vila på BGC.

 

Vid en bedömning av ett förlängt tillstånd bör beaktas BGC:s betydelse på marknaden för konsumentbetalningar. Om BGC inte beviljas tillstånd skulle detta medföra en temporär störning på massbetalningsmarknaden. På längre sikt skulle det dock vara möjligt att finna andra vägar för de betalningar som BGC hanterar idag.

 

Givet den uppkomna situationen, och i beaktande av stabiliteten på betalmarknaden, motsätter sig inte Riksbanken att BGC ånyo beviljas ett tidsbegränsat tillstånd, dock längst till 1999-09-15. Detta gäller under förutsättning att samtliga deltagare i Bankgirot undertecknar förlängningen av fallissemangsavtalet. Det är av yttersta vikt att den nu uppställda tidsplanen följs. I syfte att säkerställa att detta sker, anser Riksbanken att kontinuerliga och noggranna avstämningar bör genomföras. Sådana avstämningar skulle även ge marknaden tid att förbereda och utveckla alternativa betalningsvägar om det skulle visa sig att den nya avvecklingsproceduren blir ytterligare försenad.


Beslut i detta ärende har fattats av vice riksbankschef Stefan Ingves efter föredragning av Johanna Lybeck.


Stefan Ingves
                           Johanna Lybeck

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?