Remissyttrande om Betänkandet En databas för övervakning av och tillsyn över finansmarknaderna (SOU 2012:79)

Finansdepartementet

Avdelningen för kommuner och statligt ägande

103 33 Stockholm

 

DNR 2012-872-STA

ER REF Fi2012/4554

 

Kommittédirektivet

Utredningens uppdrag bestod av två delar. Den första delen avsåg att göra en översyn av finansmarknadsstatistiken och vilket ansvar Riksbanken, Finansinspektionen och Statistiska centralbyrån (SCB) har i detta avseende enligt författningar och avtal. Utredningen skulle analysera hur uppgifterna samlas in samt hur de överförs mellan myndigheterna. Med utgångspunkt i översynen och analysen skulle utredningen föreslå en ordning för att på ett effektivt sätt tillgodose de behov som finns av att producera statistik samt tillgodose Riksbankens och Finansinspektionens behov av uppgifter för sin övervakning och tillsyn.

 

Den andra delen av uppdraget innebar att utredningen skulle analysera om det fanns skäl att flytta ansvaret för den officiella statistiken för finansmarknaden från Finansinspektionen till SCB.

Riksbankens yttrande

Riksbanken välkomnar utredningen och delar utredningens förslag till författningsändringar respektive förslag om överföring av ansvaret för finansmarknadsstatistiken.

 

Betänkandet föreslår en begränsning av innehållet i den gemensamma databasen genom att den inte får innehålla personuppgifter. Denna begränsning är ur Riksbankens synvinkel olycklig och försvårar avsevärt den fördjupade analys av hushållens och företagens tillgångar och skulder som Riksbanken anser behövs. I det krisförebyggande arbetet har Riksbanken ett stort behov av att kunna analysera vilka risker en hög skuldsättning hos hushåll och företag medför för det finansiella systemet. Att kunna lagra detaljerade uppgifter till grund för denna analys i den föreslagna databasen skulle i hög grad underlätta detta arbete.

 

Riksbanken anser därför att det vore av stor betydelse i arbetet med finansiell stabilitet att uppgifter om både privatpersoners och företags finansiella tillgångar och skulder kan tillföras den databas som föreslås i betänkandet.

 

 

På direktionens vägnar:

Stefan Ingves

                                                                  Eva Cory

 

I beslutet har deltagit: Stefan Ingves (ordförande), Karolina Ekholm, Per Jansson, Kerstin af Jochnick, Lars E.O. Svensson och Barbro Wickman-Parak

Föredragande har varit Anders Lindström

 

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?