Remissyttrande om förslag till ändringar i föreskrifter om försäkringsföretags val av räntesats för att beräkna försäkringstekniska avsättningar

Finansinspektionen

Box 7821

103 97 Stockholm

 

DNR 2012-473-STA

ER REF FI Dnr 12-6507

 

Riksbanken stödjer att det under nuvarande omständigheter införs en tillfällig alternativ räntesats för att beräkna de försäkringstekniska avsättningarna och stödjer även hur denna tillfälliga alternativa räntesats är utformad. Riksbanken har inget att erinra att Finansinspektionen, genom den föreslagna ändringen i FFFS 2011:22, får möjligheten att besluta att försäkringsföretagen under en viss tidsperiod får använda andra sätt att beräkna försäkringstekniska avsättningar. Riksbanken tycker dock att det första stycket i 4§ bör ha följande lydelse:

 

"4 § Finansinspektionen får besluta att försäkringsföretag under en viss tidsperiod får använda andra sätt för att beräkna försäkringstekniska avsättningar, om det bedöms finnas exceptionella omständigheter som leder till att det sätt att beräkna försäkringstekniska avsättningarna som anges i dessa föreskrifter

 

1. kan få allvarliga negativa konsekvenser för den svenska finansiella stabiliteten, eller

 

2. riskerar att skada försäkringstagarna och de ersättningsberättigades intressen."

 

Riksbanken vill också poängtera att Finansinspektionen endast bör fatta ett sådant beslut utifrån nivån på de marknadsräntor som används för att beräkna de försäkringstekniska avsättningarna. Försäkringsföretagen bör inte använda ett sådant beslut som ett skäl för att öka sina riskexponeringar eller öka omfattningen av sina åtaganden. Därför tycker Riksbanken att det föreslagna tillägget av allmänna råd i FFFS 2011:22 ska kompletteras med en skrivning om detta. Om så ändå sker bör Finansinspektionen ompröva sitt beslut. Riksbanken stödjer det allmänna råd som föreslås i remissen.

 

Den räntesats som i dagsläget används för att beräkna de försäkringstekniska avsättningarna är historiskt mycket låg, bland annat till följd av skuldkrisen inom euroområdet. Om räntesatsen sjunker ytterligare så bedöms detta kunna ge upphov till en negativ spiral bland försäkringsföretagen, vilket i förlängningen kan få påtagliga negativa konsekvenser för det finansiella systemet i Sverige och skada försäkringstagarna. Därför stödjer Riksbanken att det under nuvarande omständigheter införs en tillfällig alternativ räntesats för att beräkna de försäkringstekniska avsättningarna. Riksbanken stödjer även den tekniska utformningen av denna i Finansinspektionens förslag.

 

Riksbanken har inget att erinra att Finansinspektionen, genom den föreslagna ändringen i FFFS 2011:22, får möjligheten att besluta att försäkringsföretagen under en viss tidsperiod får använda andra sätt att beräkna försäkringstekniska avsättningar. Med hänsyn till att Finansinspektionen även ska arbeta för ett stabilt och väl fungerande finansiellt system vore det dock önskvärt om Finansinspektionen har möjlighet att ta hänsyn till detta i sådana beslut. För att möjliggöra detta anser Riksbanken att första stycket i 4 § bör ha den lydelsen som föreslås ovan.

 

Försäkringsföretagens ekonomiska situation, exempelvis solvens, påverkas även av andra faktorer än nivån på den räntesats som används för att beräkna de försäkringstekniska avsättningarna. Riksbanken vill dock framhålla att ett sådant beslut endast bör fattas utifrån nivån på de marknadsräntor som används för att beräkna de försäkringstekniska avsättningarna. Däremot ska Finansinspektionen vid ett sådant beslut inte beakta andra faktorer som påverkar försäkringsföretagens ekonomiska situation, exempelvis inte på grund av en vikande aktiemarknad.

 

Riksbanken stödjer att försäkringsföretagen måste underrätta till Finansinspektionen vinstutdelning eller annan värdeöverföring till närstående företag eller personer. Riksbanken stödjer även det allmänna råd som föreslås om att försäkringsföretagen ska vara restriktiva med vinstutdelning när de använder ett alternativt sätt att beräkna de försäkringstekniska avsättningarna.

 

När Finansinspektionen tar ett beslut om att försäkringsföretagen under en viss tidsperiod får använda andra sätt att beräkna försäkringstekniska avsättningar så kommer det möjliggöra för försäkringsföretagen att minska sina innehav av räntebärande säkra papper och istället investera i mer riskfyllda tillgångar, exempelvis aktier. Dessutom ger det möjlighet för försäkringsföretagen att öka omfattningen av sina åtaganden. Men detta är inte syftet med Finansinspektionens beslut och leder dessutom till att försäkringstagarna blir utsatta för större risker. Därför bör inte försäkringsföretagen använda ett sådant beslut av Finansinspektionen som skäl för att öka sina riskexponeringar eller att öka omfattningen av sina åtaganden. Därför förordar Riksbanken att det föreslagna tillägget av allmänna råd i FFFS 2011:2 kompletteras med en skrivning om detta. Finansinspektionen bör också övervaka i vilken omfattning detta eventuellt sker bland försäkringsföretagen till följd av ett sådant beslut. Om så sker bör Finansinspektionen ompröva sitt beslut.

 

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Jonas Söderberg.

 

 

Mattias Persson

 

                                                                                Jonas Söderberg

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?