Remissyttrande om Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 223/2009 om europeisk statistik

Finansdepartementet

Avd för kommuner och statligt ägande

Enh för kommunal lagstiftning, spelreglering och

Myndighetsstyrning

103 33 Stockholm

 

DNR 2012-362-STA

ER REF Fi2012/50

 

Det är Riksbankens bedömning att de förändringar som nu föreslås mestadels utgör viktiga och välmotiverade åtgärder för att stärka den europeiska statistiken inom kommissionens område.

Förslaget att stärka de nationella statistikbyråernas yrkesmässiga oberoende genom att peka ut myndighetschefens rättigheter och skyldigheter, samt krav på transparens vid omplacering avskedande, mm, är, enligt Riksbanken, viktiga steg i denna riktning.

 

Likaså är det en riktig åtgärd att tillförsäkra de nationella statistikbyråerna i samtliga EU-länder tillgång till administrativa register. Sverige ligger, genom nationell lagstiftning, väl till på detta område och det bör säkerställas att den föreslagna förändringen av EU-förordningen inte innebär något hinder för de regler som tillämpas i Sverige i dag.

 

Riksbanken stöder ambitionen att stärka förtroendet för statistiken, men känner tveksamhet till förslaget att alla medlemsstaters regeringar ska göra åtaganden i syfte att höja förtroendet för statistiken. Effekterna av den föreslagna proceduren är oklara och kommer att bli mycket svåra att utvärdera. Medlemsstaternas åtaganden kan komma att utgöras av åtgärder som ändå varit planerade eller beslutade. Sådana åtaganden kan också göras utan sikte på det som är grunden för allmänhetens tilltro till statistiken, nämligen dess tillförlitlighet och kvalité. Förslaget leder oundvikligen till en ökad resursåtgång på det nationella planet och det framgår inte, enligt Riksbanken, på vilket sätt den föreslagna proceduren leder till de avsedda effekterna.

 

Riksbanken vill slutligen framhålla att inom betalningsbalansstatistiken, för vilket Riksbanken har ett nationellt helhetsansvar, är styrningen på det europeiska planet delat mellan Eurostat och ECB. De nu föreslagna förändringarna i statistikförordningen inom kommissionens område, är inte avsedda att påverka hur betalningsbalansstatistiken styrs. Det är dock, enligt Riksbanken, viktigt med en mer enhetlig och bättre samordnad styrning inom detta område än vad som för närvarande är fallet.

 

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Marianne Nessén efter föredragning av Gunnar Blomberg.

 

Marianne Nessén

                                                                       Gunnar Blomberg

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?