Promemoria upprättad av f.d. justitierådet Johan Munck om implementering av de europeiska tillsynsmyndigheternas riktlinjer och rekommendationer

Finansinspektionen

Box 7821

103 97 Stockholm

 

DNR 2012-816-STA

ER REF FI Dnr 12-12289

 

Riksbanken instämmer i promemorians analys av den juridiska betydelsen och effekten av de europeiska tillsynsmyndigheternas riktlinjer och rekommendationer.

 

Ett tydligt och transparent regelverk främjar förtroendet för den finansiella sektorn och därmed den finansiella stabiliteten. Mot bakgrund av detta har Riksbanken följande kommentarer avseende den praktiska tillämpningen av europeiska tillsynsmyndigheternas riktlinjer och rekommendationer.

 

Vi delar den syn som framförs i promemorian om att det är viktigt att söka undvika så kallad "double banking", det vill säga förekomsten av såväl europeisk som svensk lagstiftning i fall då dessa inte är helt samstämmiga och konsekventa. Ett särskilt problem, vars praktiska hantering inte direkt berörs i promemorian, kan uppstå i det fall det finns svensk lagstiftning som medför att det inte är möjligt att tillämpa en viss riktlinje eller rekommendation helt eller delvis. Givet att svenska myndigheter som huvudregel bör sträva efter att harmonisera svenska och europeiska regler, anser Riksbanken att det i sådana fall är angeläget att Finansinspektionen informerar Finansdepartementet om den motstridighet som finns mellan svensk rätt och den aktuella riktlinjen eller rekommendationen.

 

I likhet med promemorians förslag om att offentliggöra beslut om att en riktlinje eller rekommendation har antagits, anser Riksbanken även att Finansinspektionen bör offentliggöra beslut om att inte anta en riktlinje eller rekommendation.

 

Beslut i detta ärende har fattats av biträdande avdelningschef Malin Alpen efter föredragning av Tobias Johansson.

 

 

Malin Alpen

                                                   Tobias Johansson

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?