Remissyttrande om utkast till förordningar om styrning av el till samhällsviktiga elanvändare i en frånkopplingssituation

Näringsdepartementet
Rättssekretariatet
103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2011-413-STA

ER REF N2011/3471/RS

 

Riksbanken har inga invändningar mot de föreslagna förordningstexterna utan välkomnar förslagen.

 

Riksbanken vill dessutom ta tillfället i akt och påtala att för den finansiella sektorn är det av stor vikt att liknande prioriteringar kan göras inom området elektronisk kommunikation. På det området är idag alla delar av samhället hänvisade till att teckna avtal med teleleverantörerna, men det ställs inga grundläggande krav på leveranssäkerhet i elektronisk kommunikation från lagstiftarens sida. Det finns inte heller en tillräcklig transparens som gör att kunden kan försäkra sig om att de tjänster inom elektronisk kommunikaton som man avtalat om uppfyller de krav som kunden har. Dessutom kan aktörerna inte enskilt ta fram reservlösningar för elektronisk kommunikation på samma sätt som inom elområdet där batterier och reservaggregat kan införskaffas för att stärka beredskapen mot avbrott.

 

Mot bakgrund av detta anser Riksbanken att det skulle vara önskvärt att även utreda och fastställa behovet av en lagstiftning om grundläggande säkerhetsnivåer/längsta acceptabla avbrottstider samt eventuella krav på teknik för att möjliggöra prioritering av samhällsviktiga användare av elektronisk kommunikation.

 

Beslut i detta ärende har fattats av stabschefen Kai Barvèll efter föredragning av Urban Örtberg.

 

 

Kai Barvèll
                                                                 Urban Örtberg

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?