Remissyttrande om departementspromemorian Godkännande av Europeiska rådets beslut om ändring av artikel 136 i EUF-fördraget - stabilitetsmekanism för euroländer (Ds 2011:25)

Statsrådsberedningen

Kansliet för samordning av EU-frågor

103 33 Stockholm

 

DNR 2011-531-STA

ER REF SB2011/5155/EU-kansliet

 

Den finansiella stabiliteten i Sverige förutsätter finansiell stabilitet i omvärlden, inte minst i euroområdet. Framtida kriser kan inte uteslutas, vilket gör det centralt att euroländerna har tillräckliga instrument för att kunna hantera kriser ifall de skulle uppstå. European Stability Mechanism (ESM) fyller därför en mycket viktig funktion. Riksbanken stödjer därför att Europeiska rådets beslut 2011/199/EU om ändring av artikel 136 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt vad gäller stabilitetsmekanism för euroländer godkänns av Sverige.

 

Riksbanken anser vidare att det är viktigt att de stöd som ges av stabilitetsmekanismen är förknippade med strikta villkor. Villkoren ska garantera att det land som erhåller stödet ska vidta åtgärder mot de problem som landet befinner sig i och därmed bidra till att förtroendet för den ekonomiska politiken återställs.

 

ESM:s utlåningskapacitet har initialt beslutats till 500 miljarder euro. Utlåningskapaciteten ska ses över vart femte år. Riksbanken anser det rimligt att det sker en regelbunden översyn av stabilitetsmekanismens stödkapacitet för att säkerställa att krishanteringsverktyget är anpassat till euroländernas faktiska behov och att den därmed kan bidra till att stärka förtroendet för euroområdet vid framtida finanskriser. Med hänsyn till den senaste tidens utveckling är det dessutom viktigt att överväga möjligheterna att väsentligt utöka ESM:s utlåningskapacitet utöver 500 miljarder euro.

 

ESM ska ha status som prioriterad borgenär (preferred creditor) i likhet med vad som är fallet för IMF. Lån från ESM ska endast vara lägre prioriterade än de lån som IMF givit. I ett läge där andra aktörer (till exempel länder utanför euroområdet) ger kompletterande stöd inom ramen för stödpaket till ett euroland, är det rimligt att dessa lån behäftas med samma status som ESM.

 

På direktionens vägnar:

 

Stefan Ingves

                                                                                         Eva Cory

 

I beslutet har deltagit: Stefan Ingves (ordförande), Svante Öberg, Karolina Ekholm, Lars Nyberg, Lars E.O. Svensson och Barbro Wickman-Parak.

 

Föredragande har varit David Farelius. 

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?