Remissyttrande om ändrade kapitaltäckningsregler - kompletterande remiss

Finansdepartementet
Finansmarknadsavdelningen
103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2011-180-STA

ER REF Fi2010/4854

 

Riksbanken välkomnar förslaget om att ge Finansinspektionen möjlighet att besluta om ett förhöjt kapitalkrav i samband med den årliga kapitalutvärderingen.

 

Ett förhöjt kapitalkrav är ett viktigt verktyg för att öka förutsättningarna för att upprätthålla finansiell stabilitet. Det ger tydliga signaler om den samlade bedömning som Finansinspektionen gör av institutets metoder och dess riskbild i förhållande till det lagstadgade kapitalkravet. När Finansinspektionen har beslutat om ett individuellt kapitalkrav ger det också inspektionen bättre möjligheter att agera tidigt om institutet närmar sig den bestämda nivån eller om det inte vidtar de åtgärder som förutsatts. Till detta kommer att verktyget kommer att öka förutsättningarna för bra tillsynssamarbete mellan tillsynsmyndigheter i olika medlemsstater.

 

Riksbanken föreslår dock att orden ”den årliga kapitalutvärderingen” byts ut mot en hänvisning till artikel 124 i kreditinstitutsdirektivet eftersom kapitalutvärderingen vid behov kan göras oftare än årligen.


Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Elias Bengtsson.

 


Mattias Persson


                                            Elias Bengtsson

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?