Remissyttrande om förslag till rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 479/2009 med avseende på kvaliteten på statistiken i samband med förfarandet vid alltför stora underskott

Finansdepartementet
Avdelningen för samordning och stöd
103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2010-219-STA

ER REF  Fi2010/1030

 

Riksbanken välkomnar den stärkta ställning för Eurostat i samband med förfarandet vid alltför stora underskott, den så kallade EDP-proceduren, som de föreslagna ändringarna av förordning (EG) nr 479/2009 innebär.

 

De oklarheter som framkommit om den grekiska statistiken rörande offentliga underskott och offentlig skuld, visar tydligt på behovet av att Eurostat ges en starkare rätt att kräva underlagsdokument och få insyn i medlemsländernas processer vid framställningen av denna statistik.

 

Den nuvarande EDP-proceduren har inneburit incitament för medlemsländerna att arrangera offentliga transaktioner på ett sådant sätt att utgifter ska framstå som finansiella transaktioner och framtida åtaganden inte ska ses som skuld. Att vissa länder har presenterat landets ekonomiska förhållanden på missvisande sätt har genom åren medfört ett betydande arbete för Eurostat. Det är därför av stor vikt att Eurostat får större befogenheter och möjligheter att identifiera eventuella felaktigheter, anpassa regelverket för behandlingen i statistiken och följa att det efterlevs.

 

Även bortsett från det aktuella fallet med Grekland, finns det därför starka skäl att stödja de föreslagna förändringarna.

 

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Per Jansson efter föredragning av Gunnar Blomberg.


Per Jansson
                                                     Gunnar Blomberg

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?