Remissyttrande om förslag till föreskrifter om ersättningssystem m.m.

Finansinspektionen
Box 7821
103 97  STOCKHOLM

 

DNR 2010-869-STA

ER REF FI Dnr 10-9254

 

Riksbanken är positiv till Finansinspektionens föreslagna föreskrifter och allmänna råd om ersättningssystem i finansiella företag.

 

Normalt bör beslut om ersättningssystem och ersättningsnivåer inom privat verksamhet stå fria från offentliga ingripanden. Risktagande i finansiell verksamhet är dock förknippat med negativa externa effekter som kan leda till ett överdrivet risktagande. Utformningen av ersättningssystem kan möjligen ytterligare bidra till ett sådant risktagande. Mot den bakgrunden har Riksbanken tidigare ställt sig positiv till att Finansinspektionen reglerar utformningen av ersättningssystem i finansiella företag exempelvis med krav på långsiktighet i ersättningssystemen.

 

Riksbanken uttryckte i sitt tidigare svar att ett svenskt genomförande bör harmoniseras med internationella regelverk och särskilt då den reglering som gäller inom EU. Riksbanken välkomnar särskilt att en proportionalitetsprincip införs som gör att tillämpningen bättre kan avspegla dels ett företags betydelse i det finansiella systemet, dels en anställds påverkan på företagets risknivå samtidigt som principen innebär en ökad harmonisering av den svenska regleringen med den inom EU.

 

Eftersom det kan vara svårt att förutse alla konsekvenser som en relativt omfattande och detaljerad reglering av ersättningssystem kan ge upphov till så uppmanar Riksbanken Finansinspektionen att inom en begränsad tid utvärdera regelverket.
Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Erik Lenntorp.

 


Mattias Persson

 

                                                          Erik Lenntorp

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?