Remissyttrande om förslag till föreskrifter och allmänna råd om förhandsgranskning av interna modeller för att beräkna solvenskapitalkrav

Finansinspektionen
Box 7821
103 97  STOCKHOLM

 

DNR 2010-698-STA

ER REF FI Dnr 10-4439

 

Riksbanken är positiv till att Finansinspektionen beslutar föreskrifter och allmänna råd om förhandsgranskning av försäkringsföretags och försäkringsgruppers interna modeller för beräkning av solvenskapitalkrav. Föreskrifterna kommer att göra det lättare för företagen att bedöma vilka krav som ska vara uppfyllda för att en intern modell ska anses vara tillförlitlig.

 

Avsikten är att föreskrifterna och de allmänna råden ska kunna tillämpas utan genomgripande förändringar trots att genomförandebestämmelser på nivå 2 och rekommendationer på nivå 3 kommer att beslutas i ett senare skede. Av föreskrifterna framgår därför att de nämnda EG-reglerna – när de så småningom antas – ska beaktas vid Finansinspektionens prövning om en intern modell är tillförlitlig. Riksbanken har inte någon invändning mot denna regleringsteknik, men förutsätter att föreskrifterna och de allmänna råden kommer att kompletteras med mer detaljerade föreskrifter baserade på EG-regelverket om det visar sig behövas för att göra regelverket mer överskådligt och transparent för företagen. Tydliga regler underlättar för försäkringsföretag och försäkringsgrupper vid det kommande ansökningsförfarandet för att få modellerna formellt godkända. Att denna ansökningsprocess underlättas gör det möjligt för företagen och grupperna att när Solvens 2 träder ikraft använda de interna modellerna för att styra risker och allokering av tillgångar, på samma sätt som sker med bankernas interna kapitalmodeller.

 

Försäkringsföretagens betydande innehav i finansiella tillgångar medför att dessa företag kan vara betydelsefulla för den finansiella stabiliteten. Riksbanken bidrar därför gärna med mer konkreta synpunkter i den fortsatta processen med att utforma de slutgiltiga föreskrifterna för bedömningen av tillförlitligheten och lämpligheten av försäkringsföretagens interna modeller, om Finansinspektionen väljer att precisera föreskrifterna och de allmänna råden ytterligare.

 

Riksbanken vill också framhålla vikten av att Finansinspektionen ges möjlighet att avdela tillräckliga resurser för att objektivt granska försäkringsföretagets eller försäkringsgruppens interna modeller.

 

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Jonas Söderberg.

 


Mattias Persson
                                                   Jonas Söderberg

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?