Yttrande över remiss om förslag till allmänna råd om fortsatt tillämpning av 5 § lag (2006:1372) om införande av lagen (2006:1371) om kapitaltäckning och stora exponeringar

Finansinspektionen
Chefsjuristens kansli
Box 7821
103 97 STOCKHOLM

 

DNR 2009-823-STA
ER REF FI Dnr 09-10176

 

Riksbanken delar Finansinspektionens bedömning att de golvregler som har tillämpats under 2009 bör fortsätta att tillämpas.

 

Riksbanken delar Finansinspektionens bedömning att de golvregler som tillämpats under 2009 bör fortsätta att tillämpas. Om golvregeln tas bort riskerar nämligen kapitalkravet för de institut som beräknar sina kapitalkrav enligt internmetoden för kreditrisker eller internmätningsmetoden för operativa risker att bli betydligt lägre än enligt gällande rätt.

 

För närvarande pågår det också en omfattande översyn av det regelverk som styr instituten. Detta kommer sannolikt att resultera i att instituten kommer att behöva hålla mer kapital än tidigare. Även om det direktiv som anger att golvreglerna ska förlängas ännu inte antagits och kommer att träda i kraft efter det att nuvarande golvregler upphört att gälla, är det dock sannolikt att medlemsstaterna kommer att vara skyldiga att införa bindande golvregler under 2011. Instituten bör ha beredskap för detta och inte aktivt minska sin kapitalbas under mellantiden bara för att sedan tvingas höja den igen.

 

På grund av den extremt korta remisstiden (3 dagar) har Riksbanken inte hunnit granska förslagen i detalj. Riksbanken avstår också från att ha synpunkter på om allmänna råd är den lämpligaste formen för det Finansinspektionen vill uppnå i fråga om kapitalbasen och offentliggörande av information.

 

Riksbanken har dock följande synpunkter på det allmänna rådet.

  • Det hade värdefullt om de allmänna råden hade innehållit vissa grundläggande definitioner, såsom t.ex. av institut.

  • Bestämmelsen om hur kapitalbasen ska beräknas hade varit mer lättläst om bestämmelsen om hur den lägsta nivån för kapitalbasen beräknas hade tagits i de allmänna råden. I stället hänvisas till bestämmelserna i lagen (2006:1372) om införande av lagen (2006:1371) om kapitaltäckning och stora exponeringar. Det kan dock uppfattas som att kapitalkravet ska uppgå till 80 procent av kapitalkravet beräknat enligt 5 § nämnda lag. Förslaget skulle vinna på att en sådan tolkning utesluts.

  • Möjligen skulle rubriken på det allmänna rådet kunna ändras så att det mer omedelbart framgår vad rådet handlar om; både kapitalbasen och offentliggörande av information.

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Eva Forssell.

 

 

Mattias Persson
                                                      Eva Forssell

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?