Yttrande över remiss angående Bankföreningens promemoria om Likviditetsmatchning för säkerställda obligationer efter konkurs

Finansdepartementet
Finansmarknadsavdelningen
103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2009-602-STA

ER REF Fi2009/3250

 

Riksbanken välkomnar förslaget till förtydligande tillägg till lagen (2003:1223) om säkerställda obligationer. Säkerställda obligationer är en viktig finansieringskälla för svenska banker och bolåneinstitut. Det är dessutom en tillgångsklass som stödjer sig på institutionell tillsyn i form av exempelvis register hos Finansinspektionen och granskning av en speciell tillsynsman.

 

Svagheter i regleringen av säkerställda obligationer kan påverka marknaden för säkerställda obligationer och den finansiella stabiliteten negativt. Det är därför viktigt att det finns ett robust och transparent ramverk för hur ett eventuellt fallissemang hos en emittent ska kunna hanteras.

 

I förslaget preciseras vilka befogenheter en konkursförvaltare har vid ett emittentinstituts konkurs. Ett sådant förtydligande av konkursförvaltarens mandat bör öka förutsebarheten kring hur säkerställda obligationer kommer att hanteras efter ett fallissemang hos emittenten.

 

Ett regelverk som minskar risken för att innehavare av säkerställda obligationer ska drabbas negativt om emittenten fallerar bör minska risken för att ett emittentinstituts fallisemang smittar andra institut. Detta stärker säkerställda obligationer som tillgångsklass vilket i sig också är positivt för den finansiella stabiliteten. Vidare bör ett förstärkt regelverk även bidra till att öka de svenska säkerställda obligationernas konkurrenskraft i goda tider.

 

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Anders Rydén.


Mattias Persson
                                                 Anders Rydén

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?