Yttrande över utvärderingen av samverkansövningen, SAMÖ 2008

Krisberedskapsmyndigheten
Krishanteringsenheten
Box 599
101 31  STOCKHOLM

 

ERT DNR 1470/2007

VÅRT DNR 2008-637-STA

 

2008-09-05

 

Utvärderingen av övningen och merparten av de slutsatser som framgår av remissen fokuserar på informationsspridning, lägesrapporter och samverkan. Vissa av slutsatserna sätts dock inte i relation till den krishantering och problemlösning som genomfördes av de övade. I remissens slutsatser omnämns till exempel att det finns en bristande kunskap om vem som är ansvarig för vad och varför, att det saknades kunskap om hur beslut och åtgärder påverkade andra aktörer samt att få aktörer arbetade med att skapa sig en uppfattning om hur de aktuella händelserna påverkade samhället i stort. Riksbanken anser istället att utvärderingen borde ge en bild över hur de övade klarade de olika händelserna/problemställningarna och utifrån detta göra en bedömning om informationsspridning, lägesrapporter och samverkan varit tillräckliga. 

 

Riksbanken instämmer i att personliga kontakter och nätverk är ett viktigt incitament för samverkan. Ett problem som uppstod i övningen var dock att hos vissa övade deltog endast en begränsad del av organisationen vilket försvårade, framförallt under inledningsskeendet av övningen, bilaterala kontakter mellan övade aktörer genom nyttjande av personliga kontakter och nätverk. Ett sätt att underlätta kontakter mellan myndigheter inom den offentliga sektorn vid kris skulle kunna vara att särskilda kontaktlistor upprättas och administreras av KBM för vissa nyckelpositioner inom berörda myndigheter. 

 

En brist i övningen var att flera aktörer inte deltog som övade utan endast representerades i motspelet. Under övningen så visade det sig även att motspelet hade bristfälliga kunskaper inom vissa sakområden, exempelvis kontanthantering i samhället. Riksbanken anser att det är av vikt att övningsledningen vid framtida övningar i god tid försäkrar sig om att berörda aktörer medverkar både i förberedelserna inför och som övade. 

 

Riksbanken instämmer i att KBM:s roll och mandat upplevs som oklar, särskilt i förhållande till Regeringskansliet och sammanställande av en lägesuppfattning vid kris. Riksbanken anser att KBM:s roll i förhållande till Regeringskansliet och samordning för lägesuppfattning behöver klarläggas. 

 

Avslutningsvis vill Riksbanken framhålla att övningen bidragit till att utveckla Riksbankens förmåga ytterligare avseende samverkan med andra myndigheter vid kris samt att Riksbanken ställer sig positiv till att medverka vid framtida övningar.

 

Beslut i detta ärende har fattats av stabschefen Kai Barvèll efter föredragning av Mats Wallinder.


Kai Barvèll
                                                       Mats Wallinder

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?