Yttrande över Justitiedepartementets delbetänkande av 2007 års insolvensutredning Vägen tillbaka för överskuldsatta (SOU 2008:82)

Justitiedepartementet
Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt

103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2008-772-STA

ER REF Ju2008/7782/L2

 

Riksbanken är tveksam till de föreslagna förändringarna av skuldsaneringslagen. En uppluckring av villkoren för skuldsanering riskerar dels öka låntagarnas riskvillighet och dels försämra kreditdisciplinen. En sänkning av betalningsplanens löptid riskerar dessutom försämra kreditvillkoren för samtliga låntagare. Utredningen belyser inte tydligt om förslagets fördelar överväger dess risker.


En sänkning av löptiden från fem till tre år skulle sannolikt påverka kreditgivningen. Långivare kommer som en direkt följd av Baselregelverket att justera upp förväntad förlust i händelse av skuldsanering. Det kan resultera i hårdare kreditprövning samt högre ränta för samtliga låntagare. Om man minskar betydelsen av skuldens ålder samt förkortar kravet på förväntad tid i insolvens ökar antalet behöriga för skuldsanering. Detta kan höja låntagares riskvillighet och därmed ändra deras lånebeteende.

 
Förslagen kan orsaka kostnadsökningar och ökade risker för samtliga låntagare. Utredningen belyser inte tydligt om förslagets fördelar överväger dess risker. Det råder en betydande osäkerhet om den förväntade ökningen av antalet gäldenärer som kommer beviljas skuldsanering. Dessutom utreds inte i tillfredställande utsträckning i vilken omfattning förslaget kommer att påverka låntagares beteende. Därmed riskerar utredningen underskatta antalet gäldenärer som, till följd av en lagförändring, kan komma i fråga för en skuldsanering. Slutsatsen att effekten på kreditgivningen kommer bli liten är enligt Riksbanken inte tillräckligt motiverad.


Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Anders Nordberg.


Mattias Persson
Anders Nordberg

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?