Yttrande om remiss angående förslag till nya föreskrifter om investeringsfonder (FI Dnr 07 6037)

Finansinspektionen
Box 7821
103 97  STOCKHOLM

 

DNR 2008-240-STA

 

2008-03-14

 

Riksbanken välkomnar förslaget att harmonisera tillåtna tillgångar för investeringsfonder. En ökad harmonisering bör kunna leda till större konkurrens och en ökad effektivitet i förvaltningen, vilket bör komma konsumenterna tillgodo.

 

Förslaget kan dock, såvitt Riksbanken förstår, innebära att kunder utan aktivt val kan komma att omfattas av ändrade placeringsstrategier, vilka i vissa fall kan innebära en annan risk i förvaltningen. Även om förslaget i stort kan antas gynna konsumentkollektivet kan det inte alltid antas vara i den enskilda kundens intresse att få en ändrad inriktning i sitt sparande.

 

Det framstår därmed som mycket viktigt att konsumenterna på ett tydligt och objektivt sätt informeras om förändringarna. Riksbanken noterar att Finansinspektionen väljer att inte införa Kommissionens rekommendation att kategorisera fonderna i sofistikerade eller ordinära beroende bland annat på i vilken utsträckning derivat används. Riksbanken anser att en sådan kategorisering skulle kunna vara av värde och finner inte att de skäl som anförs mot förslaget är fullt ut övertygande. Om FI väljer att inte införa den rekommenderade åtgärden vill Riksbanken understryka att det är viktigt att noggrant följa upp och utvärdera att den föreslagna modellen, där ett stort ansvar läggs på bolagen att avgöra vad som är en lämplig informationsgivning till olika konsumenter, inte leder till att konsumentskyddet urholkas. Tvärtom är det angeläget att söka möjligheter att stärka skyddet, inte minst genom att kräva god, lättförståelig och lättillgänglig information.

 

Riksbanken delar vidare bedömningen att regelverket i delar är öppet för tolkningar och att det kan föreligga behov av tolkningsstöd. Det är därför viktigt att Finansinspektionen aktivt verkar för en enhetlig tolkning bland marknadsaktörerna.

 

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Frida Fallan.


Mattias Persson
                                                          Frida Fallan

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?