Yttrande om Finansinspektionens promemoria Klargörande av bankrörelsedefinitionen

Finansinspektionen
Box 7821
103 97  STOCKHOLM

 

ERT DNR FI Dnr 08-5885

VÅRT DNR 2008-594-STA

 

2008-09-05

 

Riksbanken välkomnar i princip att Finansinspektionen klargör sin syn på bankrörelsedefinitionen i Lag (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse. Förslaget ger en snäv och tydlig definition av vilka institut som ska anses vara bankrörelse vilket ger en förutsägbarhet och en tydlig gränsdragning.

 

Promemorian föranleder dock några reflektioner. För det första är betalningssystem, banker och finansiella institut utsatta för kontinuerlig förändring vilket innebär att en snäv och tydlig definition på sikt riskerar att bli föråldrad och/eller motverka sig själv. Riksbanken anser därför att det är viktigt att det framgår att Finansinspektionen är beredd att vid behov justera denna strikta definition. Det bör till exempel kunna ske om ett instituts indirekta eller direkta medlemskap i andra betalningssystem eller betalningsflöden via intermediärer innebär spridningsrisker för det svenska banksystemet eller om strukturen på betalningssystemmarknaden förändas.

 

För det andra vill Riksbanken påpeka att förtydligandet inte får kunna tolkas som att ett institut nödvändigtvis måste vara med i ett svenskt betalningssystem för att falla under den svenska bankrörelsedefinitionen. Detta skulle kunna uppfattas som ett hinder för de svenska företagen att utnyttja gränsöverskridande tjänster. I varje fall teoretiskt kan man tänka sig att företaget önskar delta i ett generellt betalningssystem i ett annat land, vilket det knappast finns några hinder mot och varigenom företaget skulle kunna uppfylla lagens definition på bankrörelse.

 

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Jonas Niemeyer.


Mattias Persson
                                               Jonas Niemeyer

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?