Delningssynpunkter på insättningsgarantiutredningens tilläggsmandat

Finansdepartementet
Finansmarknadsavdelningen

103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2009-47-STA

 

Vi delar uppfattningen att den senaste tidens förändringar av insättningsgarantin inom EU bör beaktas av utredningen. I ljuset av den senaste tidens händelser framstår det emellertid som önskvärt att ta ett större grepp kring frågan om hur insättningsgarantin ska fungera. En fråga är då hur det kan koordineras med det arbete med lagstiftning om "Särskild förvaltning" som pågår på Finansdepartementet? 

 

Som vi ser det finns i huvudsak två alternativa vägar att gå:

  1. Ge utredningen ett mandat att ta ett större grepp för att se hur systemet bäst bör se ut, både de direkta insättningsgarantifrågorna och relationen mellan insättningsgarantisystemen och övriga delar i det finansiella skyddsnätet (som ju har förändrats betydligt under de sista månaderna). Den finansiella krisen har ju visat att de olika delarna i skyddsnätet hänger ihop på ett intimt sätt. Utredningen behöver i så fall ge en längre tidsfrist. Det bör då också ges tydliga direktiv för hur utredningen ska koordinera ihop sig med dem på Finansdepartementet som arbetar med "Särskild förvaltning" för att se till att lagstiftningen blir konsistent.

  2. Att låta utredningen arbeta ungefär enligt mandatet och leverera snabbt. Samtidigt tillsätts en ny utredning som får i uppdrag att ta ett helt nytt grepp. Utredningen bör ges ett brett mandat att arbeta fram en ändamålsenlig lagstiftning som hanterar frågor hur insättningsgarantin kan organiseras och samordnas med det övriga finansiella skyddsnätet för att se till att samhället effektivt kan åtgärda problem i banker med minsta möjliga risk för att viktiga funktioner, inklusive tillgången till likviditet på bankkontona, stoppas. En möjlighet kan vara att tillsätta en kommitté som får arbeta med att uppdatera det arbete "Offentlig administration" som presenterades av den gamla banklagskommittén. Det arbete som gjorts sedan dess på Finansdepartementet bör kunna ställas till en sådan kommittés förfogande.  

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?