Yttrande över remiss om Tillåtna tillgångar i värdepappersfonder m.m. (Ds2007:23) (Fi2007/5150)

Finansdepartementet
Finansmarknadsavdelningen
103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2007-619-STA

 

2007-08-30

 

 

Riksbanken välkomnar förslagen i promemorian, men delar synen att det vore önskvärt med en enhetlig definition av begreppet ”överlåtbara värdepapper” i lagstiftningen och efterlyser en framtida harmonisering. Riksbanken vill även poängtera vikten av att Finansinspektionens utformning av detaljföreskrifter sker i dialog och nära samarbete med fondbolagen. 

 

Riksbanken välkomnar att vissa tillgångsdefinitioner för fondbolag förtydligas. En betydande mängd nya finansiella instrument har tillkommit sedan UCITS-direktivet infördes 1985. Förändringarna av definitionerna i lagen (2004:46) om investeringsfonder kommer att klargöra vad som är tillåtna tillgångar i fondbolag.

 

Riksbanken anser också att det är önskvärt med en enhetlig terminologi i de berörda lagarna och direktiven. Att begreppet ”fondpapper” rensas ut och att begreppet ”överlåtbara värdepapper” införs i lagen om investeringsfonder i detta syfte är därför i grunden bra. Det är dock olyckligt att begreppsdefinitionerna inte helt kommer att överensstämma i lagen om investeringsfonder och lagen om (2007:528) om värdepappersmarknaden. Enhetligheten blir nu enbart fullständig vad gäller benämningen eftersom ett ”överlåtbart värdepapper” inte behöver vara samma sak för en bank som för ett fondbolag. Avvikelsen är dock nedärvd från de bakomliggande direktiven och risken för begreppsförvirring måste således vägas mot vikten av överensstämmelse med direktiven. Riksbanken delar promemorians åsikt att det senare väger över, men på sikt vore det önskvärt med en harmonisering av begreppen på EU-nivå.

 

Riksbanken är vidare positiv till att Finansinspektionens tillsyns- och ingripandemöjligheter för fondbolag harmoniseras med de gällande möjligheterna på värdepappersmarknader och för bank- och finansieringsrörelse. Eftersom det som föreslås i promemorian innebär att Finansinspektionen får ett utökat bemyndigande att utforma detaljerade föreskrifter vill Riksbanken, i likhet med i sitt yttrande över betänkandet om den nya lagen om värdepappersmarknaden, betona vikten av att utformningen av sådana detaljregler sker i dialog och nära samarbete med fondbolagen. På så sätt kan detaljreglerna utformas så att arbetsbördan och resursanspråken blir rimliga för såväl Finansinspektionen som marknadens aktörer och så att förändringarna blir samhällsekonomiskt försvarbara.  

 

Beslut i detta ärende har fattats av vice riksbankschef Svante Öberg efter föredragning av Pär Torstensson.


Svante Öberg

                                                                  Pär Torstensson

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?