Yttrande över remiss om Gränsöverskridande fusioner (Ds 2006:22)

Justitiedepartementet
Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt
103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2007-257-STA

 

2007-05-02

 

Riksbanken välkomnar att det införs regler för hur gränsöverskridande fusioner ska hanteras, men anser att särreglering bör införas för sådana fusioner som involverar banker, kreditmarknadsföretag och försäkringsaktiebolag.

 

Enligt Riksbankens mening är det välkommet att det införs regler för hur gränsöverskridande fusioner ska hanteras. Riksbanken har heller inget att erinra mot förslaget som sådant.

 

Promemorian behandlar dock inte hur direktivet ska genomföras för banker, kreditmarknadsföretag och försäkringsaktiebolag. Istället anges att de regler som ska tillämpas på dessa företag kommer att behandlas i senare sammanhang.

 

Riksbanken vill understryka vikten av att frågan om hur gränsöverskridande fusioner ska hanteras för dessa företagsformer behandlas redan i detta lagstiftningsärende. Även om det kan komma ett nytt EG-direktiv om förvärv av och fusioner mellan finansiella företag är det angeläget att det införs ett undantag för banker, kreditmarknadsföretag och försäkringsaktiebolag från den allmänna associationsrättsliga regleringen, i vart fall till det nya EG-direktivet genomförs i svensk rätt.

 

För fusioner på nationell nivå som involverar banker, kreditmarknadsföretag eller försäkringsbolag finns det idag en viss särreglering som bland annat innebär:

  • att tillstånd till fusionen ska sökas av båda (alla) bolagen, alltså inte bara det övertagande bolaget,

  • att det är Finansinspektionen – och inte Bolagsverket – som godkänner att förutsättningarna för fusionen är uppfyllda när någon av dessa typer av finansiella företag är involverade samt

  • att ärendet kan avgöras av regeringen om det är av principiell betydelse eller särskild vikt.

Enligt Riksbankens mening är en särreglering för dessa företagsformer välmotiverad. För banker, kreditmarknadsföretag och försäkringsaktiebolag är det inte bara konkurrenshänsyn utan också stabilitetshänsyn och konsumentskydd som måste beaktas. Samtidigt får detta inte leda till att det etableras barriärer för en effektiv marknad för företagskontroll för finansiella företag. Det finns alltså fler avväganden att göra än för icke-finansiella företag. Motiven för en särreglering är även giltiga för gränsöverskridande fusioner som involverar dessa typer av företag och bör därför beaktas i detta lagstiftningsärende.

 

Beslut i detta ärende har fattats av vice riksbankschef Svante Öberg efter föredragning av Jonas Niemeyer och Anna Abrahamson Wilbe.

 

 

Svante Öberg

                          

 

Jonas Niemeyer                                                            Anna Abrahamson Wilbe

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?