Yttrande över Finansinspektionens remiss om Ändringar i redovisningsföreskrifterna om rapportering av kvartals- och bokslutsuppgifter (FI Dnr 07-1505-001)

Finansinspektionen
Box 6750
113 85  STOCKHOLM

 

DNR 2007-296-STA

 

2007-03-29

 

Riksbanken har inget att erinra mot Finansinspektionens förslag i stort men har dock två detaljsynpunkter.

  1. Riksbanken föreslår att kravet på rapportering av både oreglerade och osäkra fordringar bibehålls.

  2. Riksbanken föreslår även att uppdelningen på sannolika och konstaterade förluster i specifikationen av kreditförluster behålls och inte rapporteras tillsammans som Finansinspektionen föreslår.

Kreditrisk är den enskilt största risken i bankernas verksamhet. Ur ett stabilitetsperspektiv är det därför viktigt att följa utvecklingen av kreditkvaliteten i bankernas portföljer vilket är huvudskälet bakom de två synpunkterna ovan.

 

Riksbanken anser att uppgifter om utvecklingen av oreglerade och osäkra fordringar är viktiga indikatorer på kreditkvaliteten. Uppgifter kring dessa poster bidrar därför till möjligheterna att bedöma bankernas framtida kreditförluster. Bankerna följer själva oreglerade och osäkra fordringar som en del i hanteringen av kreditrisker. De försöker på detta sätt fånga upp problemkrediter i tid innan förluster kan uppstå eller förvärras.

 

Sannolika förluster bygger på bankernas egna framåtblickande bedömningar, både avseende förluster och upplösningar/återföringar. Då de konstaterade förlusterna är inträffade faktiska förluster är det intressant att skilja på dessa två poster.

 

Sammantaget anser Riksbanken att fördelarna ur ett stabilitetsperspektiv att behålla rapporteringskravet för de berörda posterna överväger den marginella ytterligare rapporteringsbörda samt de eventuella konkurrensnackdelar som medföljer.

 

Beslut i detta ärende har fattats av vice riksbankschef Svante Öberg efter föredragning av David Forsman.


 

 

Svante Öberg
                                                                   David Forsman

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?