Yttrande över Finansdepartementets remiss om marknadsmissbrukslagstiftningen och aktierelaterade incitamentsprogram (Fi2006/1017)

Finansdepartementet
Finansmarknadsavdelningen

103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2006-1148-STA

 

2007-02-14

 

Riksbanken motsätter sig inte att marknadsmissbrukslagen och anmälningslagen förändras i den riktning som föreslås i promemorian. Det är dock viktigt att förtroendet för marknaden upprätthålls. Utformningen av förändringarna bör därför analyseras vidare.

 

Svenskt Näringsliv påpekar i promemorian vikten av att även svenska företag kan använda sig av olika aktierelaterade och incitaments- och sparprogram samt att den nuvarande utformningen av marknadsmissbrukslagen respektive anmälningslagen skapar betydande problem för existerande program.

 

Riksbanken motsätter sig inte att någon form av undantag införs i de två lagarna för att möjliggöra dessa program. Enskilda företags avtal ska naturligtvis utformas så att de följer lagen. Om så inte är fallet så bör normalt avtalen – inte lagen – förändras. Det är dock svårt att se att ett långsiktigt program med månatligt bundet aktiesparande (utan möjlighet att avstå diskretionärt) skulle kunna utnyttjas för förtroendeförstörande insiderhandel, och därmed strida mot andan i regleringen mot insiderhandel. Om incitaments- och sparprogrammen fyller en så viktig funktion, som Svenskt Näringsliv hävdar, kan det därför vara rimligt att överväga en lagändring.

 

Riksbanken vill dock poängtera vikten av att upprätthålla förtroendet för aktiemarknaden. Ett eventuellt undantag för dessa program från reglerna i marknadsmissbrukslagen och anmälningslagen får inte utformas så att det kan utnyttjas för mer klassisk insiderhandel. Riksbanken menar därför att det är rimligt att ställa explicita krav på programmets utformning så att deltagarna är bundna av ett deltagande under en längre tid. Ett undantag utformat på detta sätt skulle med andra ord bli mindre omfattande än det som Svenskt Näringsliv förordar. För att nå rätt avvägning mellan behovet att säkerställa marknadens integritet och tillmötesgå förslaget att möjliggöra inctitaments- och sparprogrammen kan det finnas anledning att närmare analysera hur ett eventuellt undantag bör utformas.

 

Beslut i detta ärende har fattats av vice riksbankschef Svante Öberg efter föredragning av Jonas Niemeyer.

 

Svante Öberg

                                                                  Jonas Niemeyer

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?