Yttrande över remiss från Finansinspektionen om ändrade föreskrifter om investeringsfonder (FFFS 2004:2) samt förändringar av elektroniska bilagor (FI Dnr 05-5721-150)

Finansinspektionen
Box 6750
113 85  STOCKHOLM

 

DNR 2006-431-STA

 

Riksbanken välkomnar förslaget att Finansinspektionen månadsvis ska inhämta och publicera ett antal riskmått för specialfonder istället för att rapporteringen ska omfatta kvartalsvisa innehav. Riksbanken föreslår dock att Finansinspektionen överväger att komplettera listan med riskmått.

 

Specialfondernas betydelse på kapitalmarknaderna ökar. Därmed ökar också behovet av information om de aggregerade risker och positioner dessa fonder tar. Mot denna bakgrund är det viktigt att säkerställa ett tillräckligt bra underlag såväl för allmänhetens bedömning som för tillsyn och övervakning av specialfonderna samtidigt som det är viktigt att institutens kostnader för denna rapportering inte blir för stora. Även om det är svårt att definiera vilka variabler som är relevanta för en så heterogen grupp av fonder bör Finansinspektionen överväga att i samarbete med branschens företrädare komplettera rapporteringen och publiceringen med ett antal relevanta variabler. Förutom standardavvikelse, avkastning och portföljkoncentration torde det vara relevant att beakta fondens totala marknadsvärde, förmögenhetsvärde och belåning/skuldsättning samt fondens exponeringar i olika valutor såväl brutto som netto.

 

Beslut i detta ärende har fattats av vice riksbankschef Svante Öberg efter föredragning av Jonas Niemeyer.

 

Svante Öberg


                                                      Jonas Niemeyer

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?