Yttrande över remiss av Riksgäldskontorets förslag till riktlinjer för statsskuldens förvaltning (Fi2006/4488)

Riksbanken anser att de förslag som Riksgäldskontoret framför i riktlinjerna för statsskuldsförvaltningen är förenliga med de krav som penningpolitiken ställer. Riksbanken anser dock att det kan finnas anledning att minska det avvikelsemandat som anges avseende valutaskuldens amorteringstakt.


I årets förslag till riktlinjer för statsskuldförvaltningen läggs ett nytt system för andelsstyrning av statsskulden fast. Detta motiveras av att andelarna närmar sig de långsiktiga mål som tidigare fastställts. Samtidigt föreslår Riksgäldskontoret ett gemensamt löptidsmått för hela statsskulden. Vidare föreslås en oförändrad amorteringstakt av valutaskulden om 25 miljarder kronor årligen 2007 och 2008.

 
Riksbanken har, ur ett penningpolitiskt perspektiv, inget att invända mot dessa förslag. Tvärtom bör förtydligandet avseende den framtida andelsstyrningen av valutaskulden kunna minska osäkerheten kring Riksgäldskontorets agerande på valutamarknaden. Av samma skäl välkomnar Riksbanken också förslaget att möjligheten till positioner i kronräntor via derivat bör utgå.


Däremot anser Riksbanken att det avvikelseintervall på +/- 15 miljarder kronor som anges avseende amorteringen av valutaskulden, bör kunna minskas. Enligt Riksbanken är det först och främst avvikelser i det förväntade lånebehovet som bör styra användandet av avvikelseintervallet. I takt med att valutaandelen gradvis sjunker bör därför även avvikelsemandatet minska.


Beslut i detta ärende har fattats av vice riksbankschef Svante Öberg efter föredragning av Per Kvarnström.


Svante Öberg

Per Kvarnström

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?